РАЗПРЕДЕЛЯНЕТО НА ПОРЦИИТЕ

От държава, в която всичко беше на народа, се превърнахме в държава, разпределена на порции за определени хора. В моето детство нямаше частни гори и частни плажове. Всеки можеше да стъпи на плажа, на планината, без да има бариери. Е, с изключение на граничните райони, ама то кой и се беше затичал пък нататък?

Новите „демократи”си разпределиха цялата ни държава на порции- за себе си. Оказа се, че златото ни, плажовете ни, горите ни, върховете ни, морето и реките са включени в нечии порции и до тях простосмъртният българин вече няма достъп. Днешният пример със сараите на Доган за пореден път повдига темата докъде стига наглостта на политиците в заграбването на България. От години се знае, че там има частни пътища с бариери, частна или държавна /казва ли ти някой/ охрана. Забранено за българи! Може би трябва да измислят нов знак. Да знаем ние, плебеите, къде не можем да стъпваме в родината си.

Плажовете се отдадоха на концесия на мутри, които избират кои да имат достъп до морето и да се наслаждават на слънцето. До морето се стига по частни пътища с бариери, където трябва да си платиш, за да минеш. Не можеш свободно да се разхождаш в гората, защото може и да е частна. За икономиката няма да коментирам, отдавна я разпределиха на дребни порции, които изплюскаха видните ни политици.

Никой вече не спазва Конституцията. Където е посочено кое е публична държавна собственост, тоест на народа. Защо ли преди тридесет години някой не ни каза, че демокрацията ще се изчерпи с частните сараи на Доган и частния връх на Симеончо?

Има нещо дълбоко нередно у нас. За съжаление плебеите толкова свикнахме с наглостта на политиците, че вече приемаме абсурдите за нещо нормално и за даденост. Но аз няма да се примиря. Не искам частни пътища и море, и плажове и гори. Не искам някои да си присвояват територията на България и да плащаме данъци, за да ги пазим. Не искам да се чувстваме чужди в собствената си държава.

Всъщност Доган се похвали, че разпределя порциите в България. Сега е Пеевски. А ние?

Елена Гунчева

loading...