РАЗУМЪТ Е НА ПЪРВО МЯСТО

С притеснение слушах тези дни изказванията на министри и премиер по ситуацията с Украйна, газа, ЕС и други злободневни теми. Непремерените думи, освен, че са много далеч от политиката и дипломацията, показват и пълното отсъствие на критично, а и каквото и да било друго мислене от страна на управляващите.

Как стоят нещата от геополитическа гледна точка:
Води се война. Пиша в единствено число, защото е на глобалистите срещу консервативния свят. Тази война се води по различни точки на света и различно време. Част от нея бяха цветните революции, организирани от САЩ в арабския свят, които съсипаха процъфтяващи държави. Част от нея са битките в Сирия, Ирак, Нагорни Карабах и други. Естествено, решаващата битка е в Украйна. И не бъркайте воюващите страни – от едната страна са глобалистите и САЩ, а от другата – Русия, Китай и голяма част от Африка и Азия. Украйна е само бойното поле.

Войната се води предимно икономически. Целта на Русия не е да превземе Украйна, това можеше да го направи в много кратък срок, ако не държеше сметка за жертвите. Целта е икономическа и политическа – показване на доказателства за това, което прави САЩ в Украйна, показване на доказателства за неонацизма, подкрепян от ЕС и САЩ, показване на доказателства за други престъпления; икономическо отслабване на ЕС – санкциите засега се отразяват негативно само върху европейските държави. А са още в началото си. Представете си Европа без газ и петрол. Грета Тунберг би изпаднала във възторг. Европейците – не толкова. Настояването за плащане в рубли не е изнудване – това е икономически инструмент, който цели да разклати и унищожи доларовата хегемония на САЩ, които си печатат парите и ги раздават за политически цели. В момента, в който доларът предстане да бъде основно разплащателно средство между държавите, САЩ се превръщат във второкласна държава с дългове. С милионите бежанци, насочени към ЕС, допълнително ще се утежни бюджета на европейските държави, социалните механизми, както и е много възможно да има и други последици. Не маловажен е профилът на тези, които бягат от войната.

Войната ще определи бъдещото преразпределение на света. Какво ще бъде то, все още не се знае. Шансовете са почти равни и всичко зависи кой ще допусне по-големи грешки. Оръжията не са толкова важни в тази война. Важна е информацията и икономическите инструменти. Защото, както подчертах в началото, целта не са територии.

И в този момент, ние имаме Кирил Петков и Асен Василев, които плашат с ответен удар. Кого – на всички ни е ясно – държава, която преди време беше осигурила цялото въоръжение на българската армия и дори ракети С-300, които сега янките толкова много искат да ги пратим на Зеленски. Някак си ситуацията е като пинчер, нападащ немска овчарка. Спасява ни само това, че може пък и да проявят „враговете“ ни чувство за хумор. Но пък българите сме притеснени. Защото знаем, че ответният удар ще падне върху нас. Ние ще сме в криза. Ние нямаме боеспособна армия, готова за такъв ответен удар. Дори американските самолети още не са дошли, а и скоро няма да дойдат. Но пък идват сметките…..войната е вече тук за българите. Войната на правителството срещу народа му!

Елена Гунчева
https://t.me/elenaguncheva