Райчев: България и Русия са вековни приятели и това не трябва да се пилее

„Западът много помогна за победата на Путин. Чувството на застрашеност на руснака бе потвърдено. Пред последните векове Западът четири пъти напада Русия и винаги през Полша. Путин съзнателно използва това.“ Това заяви в „Денят започва“ по БНТ социологът Андрей Райчев в коментар за вчерашните президентски избори в Русия и победата с над 70% на Путин.

„През следващите години Путин има задачата да намери наследник и да смени поколенията. Това изисква подобрение на външната обстановка. Като гледам отстрани Путин, ще скача през поколение при намирането на наследник. Той вече няма нужда от изостряне на обстановката. Част от тези 73% са именно историята със Скрипал. Тереза Мей е човек, който беше против Брекзит. Сега трябва да преговаря за Брекзит. Тя е пред падане, на англичаните им трябва плашеща мечка и я намериха по най-лесния начин. Абсолютно съм сигурен, че това е измишльотина. На Запада им трябва Русия като плашеща мечка. На загубилите либерали в Америка – също“, смята Андрей Райчев.

Според доц. Антоний Гълъбов „доктрината Путин вчера получи формалната си подкрепа. След тази подкрепа не очаквам промяна, а повече от същото. Става дума за милитаристична външна политика“.
„Вчерашният ден е начало, от който ще започнем да се освобождаваме от илюзии. Напрежението ще продължи. Това, което реално застрашава Русия, е Китай“, смята доц. Гълъбов.

За отношенията с България и евентуалната визита на Путин в България Андрей Райчев каза:„България освен интереси има наследство, което пилее по безобразен начин. Тук никога не сме страдали от Русия. Нашите политици много обичат да се харесват на Запада. България и Русия са вековни приятели и не трябва да се пилее. Съюзът Турция-Русия е много съмнителна работа.“

Райчев: България и Русия са вековни приятели и това не трябва да се пилее

cross.bg