Рашков: Оградата по границата с Турция изобщо не е поддържана

В окаяно състояние е оградата по границата с Турция. Това е изводът от изказването както на служебния премиер Стефан Янев и вътрешния министър Бойко Рашков, които отговаряха на въпросите на депутатите заради увеличаващия се мигрантски натиск. Силовият министър обяви от трибуната – съоръжението не е поддържано по никакъв начин, на някои места има срутища, пробиви и паднали части.

 

Служебният премиер обяви – направени са разчети за нужния допълнителен бюджет за ремонт. Комисията по отбрана е готова да подкрепи предложението в процеса на актуализация на бюджета между първо и второ четене.

 

За възстановяване на оградата по границата с Турция в спешен порядък призова служебният силов министър Бойко Рашков.

 

“Нашата държава е възложила поддръжката на това съоръжение на областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково. Очевидно по разни причини, една от които е финансова, такава поддръжка не е реализирана изобщо до настоящия момент. Това ще наложи в много спешен порядък да се възстанови оградното съоръжение, защото се оказа, че то е сериозно препятствие срещу нелегални мигранти, които идват от Турция“, добави Рашков.

 

Служебният вътрешен министър посочи още, че през месец август мигрантският натиск се е увеличил със 17%. Към 23 август в домовете за временно настаняване на чужденци са настанени 953 лица, при общ капацитет от 1260 места. Министърът обясни, че на 16 август е бил отворен ремонтираният център в Елхово и общият капацитет на местата за настаняване е увеличен с 200 места. По думите му, ако се увеличи мигрантският натиск, е възможно да се пуснат в експлоатация изградените през 2020 г. центрове в Любимец и Елхово. Към настоящия етап не се налага изграждане на нови центрове.

Frognews.bg