Рашков привика шефа на „Сиела Норма“ в МВР. Тодоров: Нови 199 машини няма, това е фалшива новина!

„“Няма нито една нова машина. Това са същите 150 машини, пристигнали на Летище София и едни 36, малко преди това пристигнали на Летище София и едни 13, останали от пролетта в нашия склад“, обясни Веселин Тодоров

Шефът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров беше повикан в МВР при служебния министър Бойко Рашков заради машините за изборите, предаде БНТ. Преди това служебният силов вицепремиер нареди спешна проверка, която да изясни в детайли въпроса с новопоявилите се машини на „Сиела Норма“ АД.

Срокът на проверката е краят на днешния ден. След приключването ѝ обществото ще бъде уведомено за резултатите.

Тодоров отрече да има нови внесени 199 машини и нарече новината фалшива. Той обясни, че това са онези 150 машини, открити в склад на летището отпреди два дни, плюс още техни машини.

Според него няма разнопосочност в информацията и винаги е казвал, че поддържат резервни машини пропорционално спрямо броя а изборните машини. При 12 000, трябват 400. Това е практика на добрите компании, обясни той.

След като в публичното пространство се появи информация за нови 199 машини за гласуване с неясно предназначение, открити снощи в склад на фирмата „Сиела Норма“ в бившето висше военно транспортно училище „Тодор Каблешков“ в столицата, директорът на фирмата Веселин Тодоров опроверга новината в „Денят започва“ по БНТ.

По думите му това са старите машини и няма нови устройства, пристигнали в страната.

„Няма нито една нова машина. Това са същите 150 машини, пристигнали на Летище София и едни 36, малко преди това пристигнали на Летище София и едни 13, останали от пролетта в нашия склад. Общо 199 машини, за които вече няколко дни се говори. Същите машини, които със съгласието на Софийска градска прокуратура са прибрани в този склад и за това разбира се всеки е бил уведомен“, коментира Веселин Тодоров.

Складовете се охраняват от жива охрана и СОТ, допълни Тодоров. По думите му фирмата е уведомила ЦИК с молба да използва устройствата за резервни части, за да ремонтира вече установени проблеми с машините за гласуване и очаква всеки момент да получи такова разрешение.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов определи като „противоречива“ информацията, разпространявана от „Сиела Норма“ и повдигна следния въпрос:

„Защо на 3 ноември, преди една седмица, „Сиела Норма“ обясни на ЦИК, че тези машини за предназначени за операции за Грузия и Албания, а сега във вчерашното писмо изпратено до ЦИК се иска те да бъдат използвани за работа в изборния ден.“

Според него тази „противоречива информация е проблем за ЦИК“, за това и снощи комисията е изпратила писмо с искане за допълнителни обяснения, допълни Томов.

В изборите ще участват единствено машини, проверени и сертифицирани по начин, определен от ЦИК, подчерта Томов. Той съобщи, че ЦИК не е взела решение да допусне използването на тези машини в подготовката и в деня на изборите на 14 ноември.

Веселин Тодоров отговори в ефира на сутрешния блок, че никога не е казвал, че устройствата няма да бъдат използвани за сервизна дейност.

„В писмата, изпратени до ЦИК никога не е фигурирало, че ще бъдат използвани само за експорт, даже никога не сме казвали, че ще бъдат експортирани от България. Казвали сме, че ще бъдат използвани за сервизна дейност и презентационна дейност, не всички, разбира се, няколко от тези машини ще бъдат показвани. Никога не сме твърдели, че те ще бъдат експортирани в някакви трети държави задължително“, отговори Веселин Тодоров.“

http://epicenter.bg