Ревизия на приватизацията – поредна дъвка за наивници

Циркът е пълен, циркаджиите са на арената, но пък и те разчитат на „титулярната“ си публика. По някои твърдения от предходната седмица ставаше дума за едни 80%… Ръкоплясканията и овациите са гарантирани! Идеята на ГЕРБ и патриотите да променят конституцията заради „порочната приватизация“, която бе взета присърце и от ДПС, прелива от впечатляваща демагогия. Партията на Бойко Борисов обяви, че поема курс към премахване давността на сделките по „престъпната приватизация“, а за целта трябва да бъде променен основният закон на държавата, така че да се отвори възможността за преследване до дупка на виновниците за криминалното раздържавяване от 1992 г. насам.
Защо това е „дъвка за наивници“ и защо се вкарва в оборот точно сега? Та тия са на власт вече 8 години, защо дремаха досега? Първата и основна причина, разбира се, е отвличане на вниманието. Така основният акцент от постоянните корупционни скандали и приемането на държавния бюджет за 2018 г., с потенциални източвания в него, ще бъде изместен. Друга причина е да се удари и запуши устата на все по-неудобната опозиция в лицето на БСП, защото чуваемостта в обществото за това, което казва, взе да става опасна за властта. Факт е, че последните социологически проучвания вече показват инфарктно сближаване в електоралните нагласи. А след осветляването на „Суджукгейт“ шуробаджанашките бомби за феодалните владения на ГЕРБ по места взеха да гърмят една след друга, което драматично срива рейтинга на управляващите. Затова са нужни нови интриги и скандали, с които да се потушава растящото обществено недоволство.
Сред нарочените „жертви“, разбира се, е устатата Корнелия Нинова, чието участие преди години в бордовете на няколко приватизирани дружества се дава като пример. С малката разлика, че назначението й е ставало СЛЕД сключването на сделките и самата покупко-продажба, няма никакво значение, парата в свирката трябва да свисти. В ГЕРБ много добре знаят, че от тази трънка заек няма да изскочи, но важното е да се вдигне шум, за да забравим за далаверите им. А още по-важното е да се тръгне по утъпкания път с разни анкетни комисии и разследвания, които да отнемат поне година. Време достатъчно, за да върви паралелната днешна далавера.
Ходът на ГЕРБ говори за вкарването на темата за приватизацията в политически оборот. За никого не е тайна, че тя бе политическо решение, така както и национализацията някога, и отново ще бъде такова. Прокуратурата почти няма как да открие престъпление и в най-грабителските сделки, защото те са правени според закона и процедурните правила. Закон, приет специално, за да обслужи грабежа. Но гарантиран и „застрахован“ с благословията на институции като МВФ, Световна банка, ЕБВР, Брюксел, одитни институции… Резултатът от цялата тази гротеска, на която ставаме свидетели, ще е избирателно „сготвяне“ на определени неудобни хора и бизнеси. Така, както това стана и чрез досиетата. Нито сделките могат да бъдат развалени, нито откраднатото ще бъде върнато, нито предприятията възстановени. Както се казва, пито-платено!
Още един пример, който говори за демагогията на ГЕРБ. „При преразпределението на собствеността бяха извършени множество престъпления“, обяви на всеослушание депутатът Данаил Кирилов. Любопитно е как той и колегите му титани на правната мисъл ще установят със задна дата „виновниците“ за „криминалното“ раздържавяване. Не става ясно коя давност ще премахват – от думите му излиза, че ще махат давността на престъпления, които тепърва ще доказват. Ако бяха наистина принципни, последователни и искрени в намеренията си, логично възниква и следващият въпрос: защо ревизия само на приватизацията? Та тя е просто една от формите на грабежа през последните 27 години. Какво да кажем за концесиите или за реституцията например? Там престъпленията, станали в резултат на не по-малко лобистки закони и схеми, получили одобрението на маса експерти и комисии в ЕС, са също огромни. Мълчание! Колкото  отмениха царските заменки на гори, толкова ще разследват и криминалната приватизация. Защото за всичките тези години управление на ГЕРБ това, което правят, е благословия и съучастие в грабежа.
Приказките и заканите на ГЕРБ са ни достатъчно известни. Да припомним за друг подобен спектакъл – от началото на 2016 г. Само че сюжетът тогава се въртеше около обществените поръчки и на прицел бяха скандално скъпи отсечки от магистрала „Хемус“. Тогава Борисов пак кипна, че го свързват с нагласени сделки и с олигарси като Делян Пеевски и Валентин Златев, и пак обяви, че ще прави „тотална ревизия“. Даже за повече драматизъм прекрати някои поръчки, като обясни, че го прави, понеже около тях в обществото „витаят слухове“. И… после нищо!
Освен другото намерението на ГЕРБ е и шамар за всички държавни органи, които имат отношение към приватизацията и инвеститорите. Дори не за целия преход, да вземем само Бойковите години на власт. Излиза, че досега те изобщо не са си вършили работата и затова се налага да се прави нещо извънредно и радикално – „мащабна ревизия“. А да припомняме ли, че първото правителство на Борисов закри Агенцията за следприватизационен контрол, чиято основна задача беше именно да следи за изпълнението на договореностите по сделките?! Ако тези институции, съзнателно или не, са си затваряли очите за всички приватизационни и следприватизационни безобразия досега, кой би повярвал, че внезапно ще „прогледнат“. По-скоро и те ще се включат в театъра на Борисов, влизайки в ролята на моралистични инквизитори. От което, разбира се, никакви сериозни разкрития няма да произлязат

Валентин Георгиев

http://duma.bg