РЕМОНТЪТ НА СТАРИЯ ТУНЕЛ НА ВИТИНЯ правен с български пари е = (равен на) ГРАДЕЖА НА НОВИЯ ТУНЕЛ „ЖЕЛЕЗНИЦА” НА МАГИСТРАЛА СТРУМА

РЕМОНТЪТ НА СТАРИЯ ТУНЕЛ НА ВИТИНЯ
правен с български пари е
= (равен на)
ГРАДЕЖА НА НОВИЯ ТУНЕЛ „ЖЕЛЕЗНИЦА”
НА МАГИСТРАЛА СТРУМА
Правен с европейски пари
**** Срокът за прокопаването на новия тунел и пускането му в експлоатация е по-къс от срока за ремонта на стария!
.
РЕМОНТЪТ НА СТАРИЯ ТУНЕЛ „ВИТИНЯ”
*** Ремонтът на първата тръба на тунел „Витиня” струваше 22 млн. лв.
*** Ремонтът на втората тръба на тутел „Витиня” ще струва „около 50 млн. лв.”,т.е. цената расте или както се каза, апетитът идва с яденото
Така за 1185 метра тунел – за неговия РЕМОНТ засега ще отидат над 72 млн. лв., които се плащат от българската държава
Освен това след трагедията с падналото осветително тяло, което уби човек, едни допълнителни пари бяха хвърлени за осветление. Предишни ремонти на този тунел не ги броя, макар че там са потънали още 13 млн.
.
Срокът за завършване на ремонта е края на тази година – т.е. от 27 юни 2016, когато започна, до евентуалния финал се събират 3 години, 6 месеца и 3 дни време.
~~~~~~~~~~~~ Инвестицията в ремонта е с родни, държавни български пари~~~~~~~~~~~~~
.
.
ПРОКОПАВАНЕТО НА НОВ ТУНЕЛ „ЖЕЛЕЗНИЦА”
**** Прокопането на двойно по-дългият тунел „Железница” – 2 280 метра, ще струва 185 млн лв без ДДС (227 млн. с ДДС)
**** В тази цена влиза: изграждането на съоръжението по европейски стандарт (вкл. спасителни убежища) + обслужващ тунелен път откъм Симитли + 2 моста над Суха река (18 метра и 108 метра) + подпорна стена + площадки за хеликоптери.
**** Цената е фул – т.е. всичко, което трябва да се направи.
.
Срокът за завършване е 1080 дни – т.е. прокопава се, изгражда и пуска за движение за време без малко от 3 години срещу 3 години и половина за ремонта на стария тунел
Началото беше поставено на на 23 октомври 2019. Цялата магистрала „Струма” трябва да е в експлоатация до края на 2023 г.
~~~~~~~~~~~~~Инвестицията в нейното строителство и това на тунел „Железница“ е с европейски траншове.
.
====================
РАВНОСМЕТКАТА
===================
.
Тя сочи, че ремонтът на една тръба на тунел Витиня вече се калкулира по 43 860 лева на линеен метър.
Тя сочи, че прокопаването на една изцяло нова тръба на изцяло нов тунел заедно с изграждане на обслужващата го инфраструктура струва 49 780 лева на линеен метър.
.
~~~~~~~ Тази разлика е пренебрежима величина – скромните 13,5% в цената.
~~~~~~~ Тази разлика между ремонта на стар тунел и прокарването на изцяло нов тунел по европейски стандарти заедно с инфраструктурата е огромна величина – в първия случай се харчат родни държавни пари, във втория – парите на ЕС по неговите траншове за България, за които все пак има и външен контрол.
.
.
**** БЕЛЕЖКИ
Не че и от европейските траншове не се краде, ама както се вижда – все пак някаква мяра има.
.
Затова се чудя защо Иван Гешев ще впряга цялата мощ и ресурси на родната Темида – от ДАНС до прокуратура да разследва престъпни приватизации, чиято давност отдавна е изтекла и никаква отговорност не може и няма как да се търси.
Освен това за тези престъпления има повече от достатъчно информация, излизала през тези десетилетия в хиляди журналистически разследвания от мен и мои колеги. Прокуратурата и ДАНС нищо ново не могат и няма да ни кажат.
.
Идеята е долен, най-вулгарен популизъм за неграмотни, безпросветни маси хора. Напълно безсмислен е освен от пропагандната гледна точка за тях.
Никакъв шанс няма и евентуална промяна на законите за давност у нас (популизмът в предложението на „Атака”) да премине през европейския съд.
Да не говорим, че родното правораздаване не е реформирано и няма да осъди такива престъпници. Последния случай е с олигарха-мултимилионер Огнян Донев, когото СГС напълно оправда за неплатени данъци за 63 млн. лв.
.
А когато ресурсите на Темида се хвърлят и харчат бадева, сегашните и нови афери ще гълтат безнаказано милиарди.

Григор Лилов

loading...