Ренета Инджова: Големият проблем на българската приватизация е, че остана анонимна

„Другите страни имаха сценарий за приватизация, която да впръсква в стопанствата инвестиционни стимули за благоприятна среда. От 1992 г. започна с уволнението на Сашо Божков заради нежелание да се стартира процеса. До идването на Костов през 1997 г., Виденов е в режим на масова приватизация, която смятам, че ако беше се осъществила нямаше да има разлика между онова разграбване. С тези думи започна участието си в предаването „Офанзива“ с Любо Огнянов първата жена премиер след промените Ренета Инджова.
,
„Големият проблем на българската приватизация е, че остана анонимна.
Няма държава в Източна Европа която да не знае притежателите на основни активи и какви са офшорните им притежания. В каква конфигурация манипулират основни институции и органи?  Няма друга държава в която елитите да се рекрутират от най-долната част на социалната страта. От ДС не участваха непосредствено в разграбването. Те си намериха оръдия в лицето на магураджии, на представители на турист бранш“, сподели тя.
,
„Никой не можа да си позволи да ми предложи подкуп. Инвеститорите видяха безбожно високи цени, но всички предприятия, купени по капитализирана стойност, пазарна, те останаха и до ден днешен. Онези, за които не се получиха приходи, един път не се попълни приватизационен фонд, после и сребърния фонд“, коментира Инджова.
,
„Имаше особени интереси в икономиката, не бяха държавни. Искаха масова приватизация. Имаше изгубени данни на около 600 предприятия. В предподготовката за приватизацията се включваше необходимост от саниране, оздравяване и преглед на предприятията. Вместо това приеха закон за преобразуване на предприятията в акционерни дружества. В резултат на това да може да се делят хубавите части от лошите. Министерствата продаваха на части предприятията, това беше скрита приватизация“, заяви тя.
,
„Луканов смяташе, че знае разковничето за това как България да се вклини в света. Така започнаха вземането на заеми и голямото задлъжняване. Беров искаше да ме съди с цялото правителство, защото цялата бездейност и оставяне на групировките да се развиват, зараждаше се мощна политико-икономическа олигархия. Това беше кабинет на „Мултигруп“, каза още Инджова.
,
„Жан Виденов се ползва с добро име сред социалистическата партия, защото не се противопостави на това, което искаха да правят, не успя да предвиди зърнената криза. Иван Костов нека да гледа резултатите в това, което представлява демократичната десница. Как със своята реституция, градската десница се задоволи с едра градска собственост. През последните 30 години „десните“ съществуват по паразитен начин.
Тези 30 години са едни Dаrk Age в нашата история. Колкото повече се бориш с тях, толкова по-силни стават. Една собственост може да се удържи в едни ръце, само ако за нея се плати. Не на спекулативни цени“, коментира тя.
,
„Ще правим либерална пазарна икономика с гонене на чужди инвеститори. Нямаме лоялни отношения към тях, затова и ги няма.
Смятам, че си е струвало и съм удовлетворена от това, което съм направила. Престъпниците са си престъпници по природа, от тях няма какво да очакваме. Онези, които ги търпят, заслужават заклеймяване. Престъпленията растат като БВП, с голяма динамика. Когато някое общество се разруши и устоите му са оглозгани, на негово място нищо не може да се създаде. Има смисъл в достойното преминаване през този живот, когато имаш идея за него. Достойно, с идея“, завърши Ренета Инджова.
,
https://www.youtube.com/watch?v=GVMRVzDQcwk
http://kanal3.bg/
loading...