Ренета Инджова: Кризата е шанс да претрансформираме системите

Кризата е шанс да претрансформираме системите си в нови. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Ренета Инджова, министър-председател на назначеното от президента Желю Желев служебно правителство от октомври 1994 до януари 1995 г.

По думите ѝ обаче правителството няма експертен потенциал да усвои средствата, които се очаква страната ни да получи от Фонда за възстановяване на ЕК.

„Тук вече става дума за частично капиталово инвестиране, а не толкова фондово. При капиталово инвестиране е необходимо да има предприемачи с иновационен дух. Да има хора, които могат да управляват проекти, а не да крадат фондове. В този смисъл аз приканвам правителството да вземе да приключи с този вреден за страната политически живот“, коментира Инджова.

Тя допълни, че страната ни е единствената, която предостави кредити вместо „хеликоптерни“ пари. Сега е моментът правителството да удвои пенсиите на всички освен на тези, които взимат максимални, смята Инджова. Тя е категорична, че има възможност за подобна стъпка и сега е моментът.

Цялата дейност, която се върши в страната, е трансформиране на бизнеси и пари от едни ръце в други, каза още Ренета Инджова.

„Как преследват престъпници? И децата няма да могат да се забавляват с това – толкова е прозрачно и съшито с бели конци. Защо са тези пушилки, които в крайна сметка не са по същество. Те са сигнали между тях, за да може отново да си разменят кой на кого какво. Цялата работа в страната, която се върши, е по трансформиране на бизнеси от едни ръце в други. И понеже, както винаги съм казвала, анонимна е собствеността върху всичко в страната, то сега – стани ти, ще седна аз. Без всякакви правни основания“, коментира Ренета Инджова.

Според Инджова в момента се „изрива“ досегашната бизнес структура и се заменя с друга. По думите ѝ за 30 години българският индустриален, банков капитал и българската политическа класа не са създали никакво материално икономическо богатство.

http://epicenter.bg/

loading...