Ромските махали на София се оказаха депа за нелегални мигранти

Ромските махали в София са депата, където нелегално докараните от трафиканти чужденци престояват, докато бъде организирано прехвърлянето им към Централна и Западна Европа. Това заяви ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев, при представяне на резултатите от последната операция по задържането на трафиканти, реализирана от ДАНС и МВР, предаде БНТ.

Разследването е започнало през септември миналата година. Службите установили, че действа канал за трафик на чужденци от Турция през България към Централна и Западна Европа. От страната ни, в зависимост от възможностите на престъпната група, чужденците били извеждани нелегално или през Сърбия или през Румъния.

Докато се организирал транспорта им, ги криели в ромските махали „Факултета“ и „Модерно предградие“ в София. Тарифата за преминаването само през България варирала от 600 до 1000 евро. Разплащането е ставало по арабската система „Хавала“. Ето как действа тя.

Антон Славчев – дирекция „Миграция“, ДАНС: „Имаме човек в Турция, имаме човек в Западна Европа. Когато лицата пристигнат в крайната точка, плащането се осъществява от тези две лица, които са гаранти по така наречената сделка.
По време на разследването са използвани специални разузнавателни средства и са събрани веществени доказателства с тях.“

Иван Гешев – ръководител на Специализираната прокуратура: „Разпитани са множеството свидетели. Вчера бяха задържани над 10 лица 6 от тях са привлечени в качеството им на обвиняеми.“

Иван Гешев уточни, че групата е била от двама българи, трима от иракски произход с разрешение за постоянно пребиваване у нас и алжирски граждани.

При обиските е намерен пистолет и множество тефтери, в който е водено счетоводството на групата.

В петък съдът ще решава какви мерки за неотклонение ще получат задържаните.

Ромските махали на София се оказаха депа за нелегални мигранти

cross.bg