Росен Плевнелиев вкарал Путин в голямо приключение

Тази случка много разгневила руския президент

Българският президент в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев вкарал руския си колега Владимир Путин в голямо приключение-

Той посочва, че най-голямото оръжие на Путин е енергийната му монополна позиция.

Рано или късно обаче Европа ще успее да се освободи от този монопол на Газпром и в този ред на мисли Плевнелиев изрази надежда, че това ще се случи съвсем скоро.
„Искам политиците ни да се събудят и да се върнат към приоритетите за либерализация и диверсификация. 2008 и 2021 г. Газпром не се държи пазарно“, заяви той пред bTV.

На въпрос виждал ли се е лично с Путин, Плевнелиев отговори:
„Здрависах се с него. Това не беше среща и не бе планирана, но бе много странно и интересно.
Стана на закриването на олимпийските игри в Сочи. Там за по-малко от 1 минута се срещнах с Путин. Той добре знаеше кой съм и че съм от неговите големи критици“.

„Путин ми подаде ми ръка и каза: „Благодаря, че уважихте церемонията за закриването на Олимпийските игри, уважаеми г-н Президент“.
А аз му казах на български: „Уважаеми г-н президент, поздравявам ви за успешното представяне на Русия на Олимпийските игри“, разкри още Плевнелиев.

Той допълни, че Путин му е казал: „Вие сте първият президент, който не ми говори на руски. Всички българи говорят руски“, а той му отговорил: „Аз ви говоря официално на моя език, както вие ми говорите на вашия, но, ако искате, може да минем на немски, какъвто и двамата говорим“.

В заключение Плевнелиев разкри, че това много разгневило Путин и той продължил по веригата.
Източник: standartnews.com