Румен Овчаров разкри истината за „Газпром“

Той е категоричен, че руснаците няма да се съгласят

Икономистът и бивш енергиен министър Румен Овчаров разкри, че държавата възнамерява да възобнови преговорите с „Газпром“.

Той обаче е категоричен, че руснаците няма да се съгласят, тъй като на тях основният им проблем са плащанията, стана ясно от думите му в предаването „Денят ON AIR“.

„Опитват се да го правят от гледна точка на предстоящия арбитраж. Не мисля, че „Газпром“ ще се съгласи на промяна. Не мисля, че сме в състояние да поставяме условия и да се пазарим. По-скоро трябва да се мисли за започване на преговори веднага, приемане на условия и коригиране на схемата на плащане“, заяви той.

Той разясни, че една от причините са договорите с банкови гаранции, заради които Русия промени начина на плащане, тъй като те са в долари и евро. За никого не е тайна, че тези две валути се контролират от ЕС и SWIFT, допълни още Овчаров.

„С Ердоган трябва да се разговаря, с Азербайджан също. Четири месеца минаха от момента, в който беше прекратен договорът. Нищо не беше направено. Един месец новото правителство също не прави нищичко“, разкритикува ги Овчаров.

Той коментира и казуса със станалите прословути американски танкери с втечнен газ:
„175 евро е цената на танкерите с втечнен газ, цената на борсата тогава беше 160. Оказва се, че най-грубо са ни лъгали. С регазификацията и транспорта щеше да бъде с около 50 по-скъп от руския газ, който тогава беше 125 евро. Схемата на тези, които искаха да убият „Булгаргаз“ като доставчик, е неработеща. Ако са такива големи търговци, да ги бяха доставили тези танкери“, заключи той.

Според него, ако пуснем новата газова връзка с Гърция, може и да получим цялото количество по цената, свързана с петролните продукти, но за момента това няма как да се случи.
Източник: novini.bg