Румен Овчаров разкри страшната истина за предстоящата зима

Изглежда най-страшното тепърва предстои

Румен Овчаров разкри страшната истина за това, което ни очаква през предстоящата зима.

Бившият енергиен министър очерта истински апокалипсис с цената на газа и сметките, които всеки от нас, ползващ синьото гориво за отопление ще плаща.

Той е на мнение, че ако тази година хората, използващи газ не бъдат компенсирани, ще се изправят пред наистина баснословни сметки. В този ред на мисли Румен Овчаров прогнозира десетократно по-висока цена. Това разкри той в ефира на Би Ти Ви.

„Руският газ превзе България и Европа по една причина – той е по-евтин“, коментира Овчаров. Той не отрече, че би било добре да имаме възможност да доставяме от терминалите с танкери, но когато това става евтино и гарантирано.

„България беше използвана като опитно зайче и в случая с газа, и в този с руските дипломати, за да видят как ще реагира Русия.
А тя реагира както се знаеше – няма газ за България и Полша, всички други си направиха изводите и си плащат по схемата, която по неизвестни причини е неприемлива за България“, разкри бившият енергиен министър.

„Ако се бяхме съгласили на условията на „Газпром“, цената на газа през месец май щеше да бъде около 110-120 лв. за мегаватчас. Със скъпите доставки на руски газ през гръцките фирми обаче реалната цена се вдигна до 170 лв. за мегаватчас.

За да не шокират изведнъж българските потребители, я задържаха на 140 лв. за мегаватчас. Тоест само за месец май „Булгаргаз“ загуби 60 млн. лв. По същия начин цената бе задържана по-ниска през юни и юли. Тази за август обаче ще бъде над 300 лв. за мегаватчас“, разкри Румен Овчаров.
Източник: standartnews.com