Румен Петков нанесе тежък удар по кабинета

Категоричен е, че това е очевиден корупционен акт

На пресконференция на АБВ във Варна, лидерът на партията Румен Петков нанесе тежък удар по кабинета.

Той посочи, че от доклада е видно, че спиране на работата с „Газпром експорт“ е довело до автоматично оскъпяване на газа с 20-30%.
Според Петков на практика това означава, че „Булгаргаз“ и Българската държава са ударили обществото с едно от нищо непредизвикано оскъпяване.
„Това е явно намерение да се граби гражданина и икономиката, и намерението да се обслужват чужди интереси“, категоричен е той.

Той разкри и какъв е подходът на „Булгаргаз“, определяйки го като „впечатляващ“. Допълва, че от фирмата от 40 търговци на газ в страната, канят само 10 от тях на преговорите, заяви още Петков, цитиран от actualno.com.

„При доставката на американски втечнен газ две неща трябва да бъдат документирани от прокуратурата по един надлежен начин. Първо, по каква процедура са избрани тези доставчици? Процедура няма. Това е очевиден корупционен акт. Защото законът за обществените поръчки, законът за енергетиката, задължават „Булгаргаз“ да предприемат определени мерки при гарантиране на доставките на газ в България“.

„Начинът по който газа е влязъл в България е незаконен. Посочено е, че газа е влязъл в България на точката Странджа 1, такава точка на картата няма от години. Този газопровод не работи. Това е случай, за който турската страна беше дала съгласие еднократно, за което ЕК си затваря очите. За нас като страна-членка престъплението става част от ежедневието. Трябва да сме наясно за каква правова държава в ЕС говорим или за липсата на право и то да бъде погазвано в името на нечии интереси“.

Той разкри още, че 1/3 от азерския газ ще плащаме на цена договорена преди десет години, а останалите две трети – на пазарна цена.
„Опитите на Асен Василев и Кирил Петков да ни лъжат, че получаваме цялото количество на тази цена са грозни. Натискът на ръководството на АЕЦ Козлодуй е престъпление към сигурността на централата, престъпление към гражданите на България и Румъния.

Чест прави на ръководството на атомната централа, че не се поддаде на този фарс и това трябва да бъде отчетено от обществото. Гражданите трябва да видят на какво са способни тези хора, които идват от никъде, за да погазят обществения интерес и интереса на икономиката без да е ясно в името на какво“, заключава Румен Петков.
Източник: standartnews.com