Румен Радев: Европа не бива да се превръща в крепост

Трайно решаване на мигрантската криза е възможно само чрез по-голяма сигурност и стабилизиране на районите, откъдето пристигат мигрантите. Политиката на отворените врати докара не толкова до големи проблеми в Европа, а в самите държави, откъдето тръгват мигрантите. Това обяви президентът Румен Радев след срещата си с държавния глава на Република Малта Мари-Луиз Колейро Прека, предава „Фокус“.

„Трябва да имаме ясна преценка за риска и за заплахите, какви са тенденциите на мигрантския натиск, да имаме ясна преценка за източниците. На второ място е солидната охрана на външните граници на ЕС. Много е важно да имаме единна европейска политика, касаеща убежището. Това е една от темите по време на нашето председателството на Съвета на ЕС. Трайно решаване на мигрантската криза е възможно само чрез гарантиране на по-голяма сигурност и стабилизиране на регионите, откъдето пристигат мигрантите и бежанците и съдействие за икономическото и социално развитие на тези региони. Политиката на отворени врати докара не толкова до големи проблеми в Европа, а в самите държави, откъдето тръгват мигрантите. Когато един човек знае, че може да реши своите проблемите, ако успее да се добере до Европа, до нейната солидна социална система, този човек духовно вече се откъсва от проблемите на собствената си страна. Ето това е нещо, за което сериозно трябва да се замислим, защото предлагайки социална сигурност тук, в Европа, на милиони хора от тези проблемни региони, всъщност те престават да мислят за бъдещето на собствените страни, а мислят как да дойдат в Европа“, коментира Радев.

По думите му трябва да се създадат зони за сигурност, да работят за стабилизиране и укрепване на тези държави, за да може техните граждани да живеят с проблемите на собствените си държави, да бъдат мотивирани да остават там. Европа да не се превръща в крепост, а да излезе и на място за помага на държавите от Северна Африка и Близкия изток“, призова държавният глава.

Относно срещата между двамата президенти Радев коментира:

„По време на нашата среща в Малта направихме преглед на нашите двустранни отношения и констатирахме, че има огромен потенциал за тяхното развитие. Днес поехме една инициатива. Днес сте тук с една много силна делегация. Такава делегация идва за пръв път в България. Убеден съм, че това е знак на важността на нашите отношения от Ваша страна. Изразихме силна позиция по отношение на мигрантската криза и охраната на външната граница. Обсъдихме и значението на очакваната многогодишна финансова рамка. Първите разговори ще започнат тук в България на 9 март“.

Българският президент уточни, че двете страни споделят сходни позиции, че кохезионната политика е в основата на Европейския съюз.

„Тук говорим на един глас за по-бързо изравняване на стандарта на живот между държавите от Севера и Юга, от Изтока и Запада. Огромен потенциал съществува и в развитието на нашите културни връзки. Вие сте първият президент, който празнува празника с нашите сънародници в Малта на светите братя Кирил и Методий и предоставяте вашата резиденция за този празник. Нашите сънародници в Малта са живият мост. Убеден съм в успехите на днешния ден. Благодарим за това, че спомагате те да се интегрират във вашето общество по един най-добър начин. Убеден съм в успехите на днешния ден не само да потвърдим нашите позиции за развитието на нашите двустранни отношения, но и с практически действия и резултати, които ще дойдат от българо-малтийския бизнес форум, който по-късно следобед ще посетим“, заяви Румен Радев.

По думите му свързаността между двете страни означава да се развиват възможностите, да се създават връзки във всички области, които представляват взаимен интерес.

„Да речем по време на бизнес форума днес ще обсъждаме основно връзките в сферата на икономическото развитие в различни сектори, особено в сектора на информационните технологии и търговията. Също така логистиката, транспорта с акцент върху авиацията, морския транспорт, селското стопанство, туризма е много добре развит в нашите държави и можем да споделим добрия опит в тази област. Също така образованието и научният обмен ще бъдат в центъра на този форум, разбира се и културните връзки“, каза още държавният глава.

„Приятелството между нашите народи ще се развива и за в бъдеще“, обяви от своя страна президентът на Малта Мари-Луиз Колейро Прека.

„С нетърпение очаквам да видя практически резултати от нашите конструктивни разговори. Сред секторите, които обсъдихме, са финансовите услуги, образованието, здравеопазването, логистиката, туризма, морските работи, миграцията и други европейски въпроси, които са важни за нашите народи и всички страни в ЕС. Преподаването на английски език като чужд език е начин да можем да сближим нашите народи. Моето посещение показва едно прекрасно състояние на нашите политически отношения“, заяви малтийският президент.

По думите ѝ общите им позиции по стратегически въпроси в ЕС показва възможността им да станат истински хъб в тази област.

„Тези ценности определят и България, и Малта като страни на добрата воля. Приятелството между нашите народи ще се развива и за в бъдеще“, каза още тя.

Радев: Европа не бива да се превръща в крепост, а трябва да излезе и на място за помага в Северна Африка и Близкия изток

cross.bg