Румен Радев: Корупцията демотивира бизнеса

Корупцията изкривява пазарните отношения и демотивира бизнеса, заяви президентът Румен Радев на среща с ръководителите на работодателските организации в България. По покана на държавния глава в разговора днес се включиха АИКБ, БКС, БТПП и КРИБ.
Развитието на нашето общество зависи от развитието на икономиката. Не може да има обществена промяна без силна икономика, заяви Румен Радев пред представителите на бизнеса.

Обща е загрижеността българският бизнес да надскочи оградата на ЕС и да възстанови позициите си на традиционни пазари като тези в арабския свят, Централна Азия, Куба и други страни, каза президентът.
Бизнес климатът не води към сериозен растеж, основан на инвестиции с висока добавена стойност. Залага се на ограничения, вместо на стимули. Закъснява въвеждането на електронното управление. Корупцията изкривява пазарните отношения и демотивира бизнеса, каза още Румен Радев.

По време на срещата президентът припомни, че отказа да наложи вето върху законите за трудовата миграция и за енергетиката.

Според него, трябва да се работи активно за позитивния образ на България, защото се намираме в силно конкурентната среда на околните държави, които прилагат сериозни стимули за привличане на качествени инвестиции.

В заключение, президентът Румен Радев призова представителите на бизнеса и тази година да се включат активно в инициативата „Българската Коледа“. До момента са събрани 2,6 млн. лв., а 29 здравни заведения са получили модерна апаратура.

От Администрацията на президента информираха, че представителите на бизнеса са подчертали и значението на балансираната позиция на българския държавен глава в отношенията на страната ни с Русия. Румен Радев припомни, че в момента България не се възползва от иновационните фондове на ЕС, които предвиждат средства за постепенното трансформиране на енергийния сектор към създаване на нисковъглеродна енергетика, и призова бизнеса да засили сътрудничеството си с българското правителство в тази насока.

http://duma.bg