Румен Радев: Моят тон е резултат на действителността

Президентът Румен Радев даде специално интерю за предаването „Панорама“ по БНТ. Той коментира актуални теми от политиката.

„Вижте какво интересно става в последните дни. С предложението на управляващите да отпадне давността за престъпление по време на приватизацията всъщност нанасят удар по собственото си предложение за закон, защото както казват те, част от нарушителите на закона били в сегашния парламент. Ако това наистина е така – тези хора с подадени имуществени декларации от години, към тези декларации няма никакви претенции.

Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. По този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля“, заявява Радев.

Президентът Радев заяви, че има усещането, че след 28 години повечето от българите таят надежда за нова промяна. България е демократична страна, всеки има право на мнение, но друг е въпросът как отстояваш правата си. В много направления демокрацията е в отстъпления, заяви президентът Румен Радев.

Изходът от моралната криза днес не е да се сочим с пръст, а да вървим заедно в правилната посока. Никой не може по-добре от нас да посочи собствените ни проблеми и да ги реши, заяви държавният глава.

На въпрос какво му носи острия тон,Радев заяви: “ Моят тон е резултат на действителността. Войната срещу президенстаката институция мобилизира често институциите. Авторите на тази кампания явно подценяват гражданите.

Никога не съм започвал война“, каза Радев. Все още има политици, за които националното  помирение означава край на техния политически бизнес с омразата, заяви държаният глава.

Със сигурност действията на военните летци не са каприз, те са отчаян сигнал към властта, която от години приземява авиациата, заяви Радев на въпрос защо не излетяха летниците от авиобаза „Граф Игнатиево“ пред няколко седмици. Съдебната реформа напрактика спря, бедността, която лекуват с макроикономически оптимизъм. Вижте селата, Северозапада, за хората там няма никакво усещане, че стават някакви промени, заяви още държавният глава. Отдавна заявих ясно, че в България няма никаква воля за борба с корупцията по високите етажи на властта, каза държаният глава.

Борбата с корупцията зависи от личния пример, каза Радев. Вярвам в доброто бъдеще на отношенията между Москва и България, заяви още Румен Радев.

Президентът Радев посочи и къде е бил на 10 ноември 1989 г.

„Бях лейтенант в авиобаза „Равнец“ Бургаско. Спомням си, че имахме нощни полети и в една от паузите моят командир тогава майор Стефан Дошев, лека му пръст, доде до мен, дръпна ме настрани и ми каза „Знаеш ли, че свалиха Тодор Живков“. Нямах никаква възможност да осмисля тази новина, защото имахме сложни задачи, които изискваха пълна концентрация“, спомни си държавният глава. „Възприех промените с надежда като всички млади хора по онова време, с големи очаквания за една много по-добра България.

novini.bg