Румен Радев: МС да не се крие зад парламента

Не скри, че очаква отговорни решения

Президентът Румен Радев призова Министерски съвет да не се крие зад Народното събрание.

Имайки предвид факта, че той е водещата институция, очакванията са да има ясни и отговорни решения. Така президентът коментира темата за Северна Македония пред журналисти в Града под тепетата.

Той бе категоричен, че въпросите за властта в никакъв случай не трябва да изместват от фокуса на политиците дневния ред на българите, който е повече от ясен.

Румен Радев акцентира върху няколко много важни момента за РСМ. Той подчерта, че страната ни нямаше да получи френското предложение, което за момента е най-доброто, ако не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване с ясна позиция миналата година.

„Нашите европейските партньори вече споделят тази позиция – че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и защита не може да бъде само двустранен между РСМ и България, а трябва да бъде издигнат на ниво ЕС“.

Президентът отправи призив към родните политици да не бързат с обявяването на историческа победа, тъй като промяната в конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграция.

„Трябва да е ясно, че този процес се базира на два важни документа – първият е преговорната рамка, който е ангажимент и се разработва от ЕС. Вторият е двустранният протокол, който е наш ангажимент и се залага като неразделна част от преговорната рамка“, подчерта той.

Радев уточни, че подкрепя френското предложение като преговорна рамка, но то зависи от двустранния протокол.
Към момента предлаганият двустранен протокол не дава достатъчни гаранции за защита на нашия интерес, смята президентът.

За политиците в Република Северна Македония, той каза, че е време за лидерство, смелост и отговорност.

По отношение на случващите се политически събития у нас, Радев заяви, че очаква разговори.
Той бе категоричен, че не може въпросът за властта да е основен при положение, че има редица други проблеми, които очакват отговорни решения.

Държавният глава открива Национална конференция „Език свещен“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Форумът се организира по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и е посветен на преподаването, съхранението и перспективите пред българския език у нас и в чужбина.

trud.bg