Румен Радев: Няма как да подпиша указ, ако няма съгласуване!

„Няма как да подпиша указ, ако няма съгласуване.

И съм го казал, където трябва“.

Това заяви президентът Руен Радев в отговор на журналистически въпрос кога ще подпише указа за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, за да бъде гласувана кандидатурата му за вътрешен министър.

„Някак си се превърна в норма погазването на закона, а когато някой го спазва, вие ме питате защо. Аз мисля, че това вече е диагноза за нашата демокрация. И няма как да подпиша указ, при положение, че няма съгласуване, което законът изисква за всеки проект, вкл. който съдържа предложение за указ“, каза Радев.

Краткото изявление на държавния глава бе направено на първия Национален събор на запасното войнство, който се провежда край Казанлък, съобщи БНТ.

Припомняме, че гласуването на оставките на министрите Радев, Нанков и Московски бе първа тока в дневния ред на парламента в четвъртък. Малко преди откриването на заседанието стана ясно, че президентът не е подписал указа за освобождаването на главия секретар на МВР Младен Маринов, предожен за вътрешен министър. Това блокира планирането помени в правителството.

Ден по-късно от президентската администрация обявиха, че държавния глава няма да подписва укази под натиск.

Юристи се разделиха в тълкуването на изискването за указа.

Едни смятат, че тъй като става дума за освобождаване от пост, не е необходима съгласувателна процедура.

Екипът на държавния глава настоява за съгласувателната процедура, за да се има предвид и мнението на Радев по исканата рокада.

На „Дондуков“ 2 са убудени, че ролята на президента не е само да слага параф и да подпечатва волята на изпълнителната власт. Даже споделиха, че с отказа да издаде указа президентът е дал на премиера урок по етикка и възпитание.

Други юристи пък са на мнение, че парламентът може да избере Младен Маринов за министър и чак тогава президентът да издаде указа за неговото освобождаване като главен секретар.

 

Днешната позиция на държавния глава задълбочава кризата. На ход е Борисов, който ще трябва да обсъди с президента вижданията си за правителствените промени, ако иска те да се случат.

http://epicenter.bg

loading...