Румен Радев организира спешна среща за газа

От основно значение бе изясняването на реалното състояние на проекта

Държавният глава Румен Радев организира спешна среща за газа.

В началото на срещата със собственика и ръководството на строителната фирма, която изгражда междусистемната газова връзка с Гърция – „Авакс“ и с ръководството на проектната компания, възложител на строежа – „Ай Си Джи Би“, Румен Радев заяви, че междусистемната газова връзка между България и Гърция е проект от съществено значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между двете държави, но и за постигане на реална диверсификация в доставките на енергийни ресурси за България и за страните от Централна и Източна Европа.

Във фокуса на разговора бяха изясняването на реалното състояние на проекта и нужните действия за максимално бързото му и ефективно завършване.
Участие в срещата взеха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Държавният глава подчерта, че проектът е особено важен за гарантиране на стабилното икономическо развитие на България, както и в подкрепа на европейската политика за укрепване на независимостта и сигурността в доставките на енергоносители.

Той подчерта, че с колегата му Катерина Сакеларопулу и премиера Кириакос Мицотакис винаги са имали консенсус за значимостта на този проект и единомислие за своевременното му изграждане.
Източник: standartnews.com