Румен Радев: Очакваме трудни преговори по финансовите въпроси с Лондон

Президентът Румен Радев определи като може би най-тежката част в бъдещите преговори за напускането на ЕС от Великобритания финансовата част на отношенията с Лондон. Той коментира темата след участието си в извънредния Европейски съвет пред български журналисти в Брюксел, предаде БТА.

Днес беше важен ден, приехме политическите насоки за преговорите за излизане на Великобритания от ЕС. Това няма да бъде никак лесен процес. Ще бъде съпътстван с много проблеми. Важното е, че европейските лидери се обединихме около общи цели – защита на правата на гражданите, на бизнеса, на отделните държави, на целия ЕС. Бяха приети общите принципи, подходите за преговорите и приоритетите, посочи държавният глава.

За да има успех в този процес, много е важно принципите да бъдат ясни отсега – равнопоставеност, прозрачност, единство. Обединихме се около това, че ще водим преговорите от единна позиция, добави президентът.

На 22 май ще бъде приета директивата с конкретните критерии и точните фази за водене на преговорите, с целите за всяка фаза. Надяваме се през октомври първата фаза да бъде приключена. На България се пада важната отговорност точно по време на председателството на Съвета на ЕС да се решава втората фаза на преговорите. Те трябва да приключат през октомври 2018 г., за да има време за ратификация и до 29 март 2019 г. оттеглянето на Великобритания да бъде факт.

Финансовата част на преговорите е най-сложната. Очакваме сериозни проблеми. Надяваме се по един и същи начин да се гледа и на острова, и от нашата страна. Зависи изключително дали Великобритания ще признае погасяването на своите задължения. До момента към многогодишната финансова рамка и след 2020 г. те никак не са малко. От това как Великобритания ще изпълнява финансовите си задължения зависи ние дали ще имаме допълнителна тежест в нашата годишна вноска към ЕС. Знаем, че икономиката на Великобритания дава значителна част от бюджета на ЕС, отбеляза Радев.

Амбицията на европейските лидери е да се опитаме да запазим правата на всички граждани, които са в заварено положение – работят, живеят и учат във Великобритания, пристигнали са по едни правила, да си запазят тези права. Не мога да гарантирам, че ще успеем, но ще направим всичко възможно. Най-важното в този процес е да има предсказуемост, да се намалят вредните последствия, да има яснота за тези хора какъв ще бъде техният статут. Това важи и за британските граждани, в България също има такива граждани. Общо става дума за 4.5 милиона души, проблемът е от изключителна важност, коментира президентът Радев.

Резултат с изображение за Румен Радев:

http://epicenter.bg

loading...