Румен Радев: Приемането ни в Шенген е важно за сигурността на Европа

Приемането ни в Шенген е важен фактор за повишаване на сигурността в Европа, защото сигурността на всеки европейска гражданин започва от сигурността на външните граници, а България е такава граница. Това каза президентът Румен Радев след срещата си с френския държавен глава Еманюел Макрон в Париж, където той е на посещение.

„Отбелязахме много важния приоритет – това е сигурността в миграционната политика. Една от задачите на нашето председателство на Съвета на ЕС да се предприемат ефективни мерки, не само за охрана на нашите външни граници, но и за механизмите, които да се справят с тази мигрантска криза“, допълни българският държавен глава, цитиран от БТВ.

„Мисля, че българското председателство на Съвета на ЕС е една добра предпоставка за нашето още по-тясно сътрудничество, защото България има амбицията не само да бъде посредник и координатор по време на това председателство, а да постави на масата най-критичните проблеми пред Съюза – проблеми, които изискват ясна визия и смел подход и затова нашето председателство може да бъде от полза на Франция и в помощ на Франция да представи вашите виждания и вашите предложения за бъдещето на Европа и заедно да работим по тях“, каза още президентът Радев обръщайки се към Макрон.

Румен Радев беше категоричен, че България напълно споделя приоритета на Франция, че сигурността и отбраната са изключително важни за бъдещето на Обединена Европа.

„Изключително важно е страни като България да участват пълноценно в интеграционните процеси на европейската отбрана. Затова заедно ще обсъждаме всички тези критерии и механизми, по които ще имаме членство и развитие – и на ПЕСКО и на Европейския фонд за отбрана. Също така споделяме вашите виждания, че тази отбрана изисква силна европейска обединена отбранителна индустрия.

В това отношение България има голям потенциал – и в областта на производството, и на научните изследвания, и както вече споделихме с вас – и двамата очакваме задълбочаване в нашето двустранно сътрудничество, така че този потенциал да може да се разгърне на картата на Европа. Имаме всички предпоставки да го направим и нашата позиция като държавни глави в този специфичен сектор е много важна. Аз благодаря за вашата готовност в най-кратки срокове да имаме конкретни мерки“, допълни българският президент.

Що се отнася до икономическото развитие, държавният глава каза, че България иска да види много по-голямо инвестиционно присъствие на Франция.

„Имаме всички предпоставки, обсъдихме разбира се и областите, в които това може да стане най-добре, а утре сутринта ще имам среща с френския бизнес и допълнително ще обсъдим условията за инвестиране в България.

И нещо много важно – ние наистина подкрепяме вашите виждания за реформи и за усъвършенстване на европейското образование и общите усилия за изграждане на единна, силна европейска наука. Затова оценяваме вашия подход и във връзка с вашето предложение за създаване на европейски университети.

Благодаря за подкрепата, която получихме за няколко важни направления. Първо това е да основем в България клон на Националното училище за администрация за района на Югоизточна Европа, което ще спомогне за изграждането на нови лидери.

Също така вашата подкрепа за създаване на международен институт за устойчиво развитие с научен център с ускорител за ядрени частици, който ще бъде с участието на останалите балкански държави. Имаме проекти за това с пълната подкрепа на ЦЕРН и с, надяваме се, европейско финансиране.

За мен интеграцията на Западните Балкани, изисква всеобхватен подход – не само социална политика, не само правосъдна реформа, не само свързаност – транспортна, енергийна и дигитална, но общо развитие на образование и на наука.

Защото, ако искаме да имаме една хармонично развита Европа, не можем да развиваме наука и високи технологии само на Запад, те трябва да се развият и на Изток, и Ви благодаря за тази подкрепа.

За мен разговорите днес бяха изключително съдържателни. Най-важното – поставихме ясни срокове и бъдещи действия в основните приоритети на нашето взаимодействие. Благодаря ви и ви очаквам пак в България да отчетем резултатите на даден етап то нашето сътрудничество“, каза още Радев.

Френският президент Еманюел Макрон посрещна по-рано българския държавен глава в Елисейския дворец. Това е началото на тридневното посещение на Румен Радев във Франция.

Визитата попада в период на активна дипломация за домакина Еманюел Макрон. Само преди 48 часа на посещение в Париж беше и бившият американски президент и Барак Обама.

Партньорството между двете страни в областите икономика, инвестиции, отбрана, култура са теми, които са продължение на разговора между двамата президенти през август в Евксиноград

Румен Радев: Приемането ни в Шенген е важно за сигурността на Европа

cross.bg