Румен Радев: Санкциите срещу Русия вредят и не могат да траят до безкрай

Президентът Румен Радев се обяви за отмяна на санкциите срещу Русия. Това той направи от Полша, където се срещна с колегата си Анджей Дуда, с когото дискутираха редица теми, свързани с двустранните отношения и Европейския съюз.

„В икономически план санкциите срещу Русия вредят и не могат да траят до безкрай“, заяви Румен Радев, цитиран от БНР.

Според него трябва да се търсят решения с всички средства на дипломацията, без от това да страда бизнесът. Санкциите са общоевропейско политическо решени и изрази надежда, че в даден момент те ще бъдат отменени.

Темата за влизането на страната ни в шенгенската зона също бе централна в разговорите между двамата президенти.

„При положение, че България е изпълнила всички технически изисквания от 2011 г., мислим, че не е справедливо България да не бъде в Шенген“, каза българският президент.

Полският държавен глава също засвидетелства подкрепа за страната ни в тази насока.

„България може да разчита на подкрепата на Полша за членството на страната ни в Шенген. България е изпълнила всички условия“, заяви Анджей Дуда.

Двамата изразиха общи позиции по темата за сигурността. Полша обаче изрази противоположна позиция на българската относно приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз.

„Вратата на Европейския съюз трябва да остане затворена за държавите от Западните Балкани, заяви Дуда.

Двамата президенти обсъдиха миграционната криза и бъдещето на Европейския съюз.

„Полша ще продължи да помага на България при опазване на външната европейска граница“, каза още полският държавен глава и отново потвърди, че Варшава е против механизма за квотното разпределение на мигрантите.

Според президента Румен Радев кризата с бежанците изисква общо европейско решение. Радев подчерта, че е важно как ще бъдат решавани социалните неравенства в Европа.

България и Полша споделят позицията, че не може да има стабилност, докато има неравно заплащане в новите и старите държави-членки.

Полша е готова да си сътрудничи с България в оръжейната индустрия и да участва в конкурса за покупката на нов бронетранспортьор за сухопътните ни войски

Румен Радев: Санкциите срещу Русия вредят и не могат да траят до безкрай

cross.bg