Румен Радев съобщи извънредни новини

Прекратяването дейността на правителството ще остави редица проблеми без решение

Президентът Румен Радев съобщи горещи новини във връзка с обстановката в страната.

Той отбеляза, че е повече от видно, че политическата криза в страната се е изострила. В този ред на мисли всяка една от политическите сили има амбиция за подкрепа, но е необходимо да заяви ясно какъв е изходът, който предлага, категоричен бе той.

Румен Радев даде да се разбере, че въпросът за властта по никакъв начин не отменя отговорността, която политическите партии носят към обществото и държавата.
Освен това всички трябва да си дадат ясна сметка, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата преди края на месец юли, практически приключва дейността на това правителство, което означава, че редица важни въпроси ще останат без решение.

Президентът припомни, че съгласно Конституцията, той трябва да обяви избори в рамките на два месеца, което означава избори през септември, но припомни, че това крие рискове.
От друга страна пък, ако процедурата бъде удължена твърде дълго време, това изкушава да се взимат хазартни управленски решения. Могат да бъдат направени и кадрови промени, а в същото време партиите продължават да удебеляват очертаните червени линии.

Предстои връчването на мандата на втората по численост парламентарна група. Ако и тя го върне, тогава ще се наложи да покани всички парти от НС на консултации, за да ги изслуша каква е формулата, която предлагат за изход от създалата се криза.
Източник: blitz.bg