Русия: Подкрепяме изцяло Сърбия

Те не признават косовската независимост

Русия изрази пълната си подкрепа за Сърбия при създалата се ситуация в Косово.

От там посочват, че намират исканията на властите в Прищина към косовските сърби във връзка с автомобилните регистрационни табели и личните карти за неоснователни.

Това съобщи по-рано днес пред журналисти говорителят на Кремъл – Дмитрий Песков, цитиран от БТА.

„Ние, разбира се, абсолютно подкрепяме Сърбия. Ние сме редом до косовските сърби. Смятаме, че това са абсолютно необосновани искания“, каза Песков.

Припомняме, че съгласно решение на косовското правителство от днес трябваше да започне издаването на временен входно-изходен документ, който да замени издадените от Белград лични карти при влизане в страната.

Същевременно бе предвидено да стартира смяна на издадените в Сърбия регистрационни табели на автомобилите, които се карат в Косово. Мерките, които са реципрочни на вече предприети от сръбските власти, засягат най-вече косовските сърби, които живеят в предимно в Северно Косово.

Властите в Косово обаче бяха принудени да отложат влизането в сила на тези решения с един месец, след като косовските сърби започнаха масови протести вчера и блокираха пътища.
Както си спомняте държавата обяви независимост през 2008 година и е призната от над 100 страни. Сърбия и Русия обаче не признават косовската независимост.

Песков каза още, че въпросът за евентуалното влизане на Сърбия в Организацията на договора за колективна сигурност все още не е на дневен ред. Освен Русия в Организацията, която представлява военен съюз в рамките на Обществото на независимите държави, влизат Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.
Източник: vesti.bg