РУСКИТЕ СИЛИ ОТВАРЯТ НОВ ХУМАНИТАРЕН КОРИДОР ЗА АЗОВСТАЛ

Открит е хуманитарен коридор в Азовстал в Мариупол.

По информация на „Комерсант“:

РУСКИТЕ СИЛИ ОТВАРЯТ НОВ ХУМАНИТАРЕН КОРИДОР ЗА АЗОВСТАЛ

От територията на комбината „Азовстал“ в Мариупол, който удържат украински военни и бойци от полка «Азов», днес, 19 април, е открит хуманитарен коридор. Това съобщи началникът на Националния център за управление на отбраната на РФ генерал-полковник Михаил Мизинцев.

„Отчитайки катастрофалното положение в Металургическия комбинат „Азовстал“ в град Мариупол, а също ръководейки се от чисто хуманни принципи, от 14:00 (московско време) на 19 април 2022 г. въоръжените сили на Русия отвориха хуманитарен коридор за извеждане на доброволно сложили оръжие украински военнослужещи и бойци от националистическите формирования“— е заявил ген. Мизинцев, според прес-службата на МО на РФ.

По целия периметър на „Азовстал“ е въведен „режим на пълна тишина“, прекратени са всякакви бойни действия, а подразделенията на въоръжените сили на РФ и формированията на ДНР са отведени на безопасно разстояние.

Предоставени са три хуманитарни колони. В състава на всяка от тях — по 30 автобуси и автомобили за превоз на хора, по 10 коли на Бърза помощ с медицински екипи. Освен това, са организирани пунктове за хранене и оказване на първична медицинска помощ.

Министерството на отбраната на РФ призова Киев да даде заповед на бойците да сложат оръжие и да се предадат, уверявайки, че на всички военнопленници ще бъдат гарантирирани животът и пълна безопасност и ще им бъде оказана квалифицирована медицинска помощ.

По думите на представителя на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин, тази сутрин – 19 април, руските военни са започнали щурм на територията на „Азовстал“. По данни на МО на РФ, в комбината се намират до 3,5 хиляди украински бойци.

Местните власти твърдят, че на територията на завода, освен военни, се крият и мирни жители. По думите на началника на патрулната полиция на Мариупол Михаил Вершинин, техният брой може да е хиляда човека. (??? М.В.)

По-рано президентът на Украйна Владимир Зеленский заяви, че Киев няма да води преговори с Москва в случай, че бъдат унищожени украинските военни в Мариупол. „Мариупол — това може да бъде като десет Бородянки и искам да кажа: унищожението на нашите военни, на нашите момчета, ще постави точка на всякакви преговори“.

Превод: Милена Върбанова