Руското посолство: Препоръчваме на БГ делегацията в Киев да посети и ДНР и ЛНР

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова посъветва премиера Кирил Петков да посети не само Киев, а и т.нар. от Русия Донецка и Луганска народни републики.

„Обърнахме внимание на намерението на отделни представители на управляващата в страната коалиция да посетят Киев с цел да се убедят лично, че е необходимо да снабдяват Украйна с летални оръжия. За да получат обективна информация за протичащите в Украйна събития бихме препоръчали на представителите на българската делегация да пообщуват също така и с официалните лица на Донецката и Луганската Народни Републики – да научат ТЯХНОТО виждане на ситуацията, да чуят ТЯХНАТА история за причините на конфликта и отношението на украинската власт към някога собствено население. Убедена съм, че ако българската страна има такова желание, няма да е трудно да се организира такъв контакт“, заяви Митрофанова на седмичния си митинг.

Посланичката добавя, че „официалната София в пълен обем оценява всички негативни последици на такава стъпка за по-нататъшните руско-български отношения“.

Митрофанова коментира и спирането на руския газ за България, като припомня предложената от Русия схема за плащане в рубли:

„Специално подчертавам, че действащият от 1 април т.г. нов ред за плащания е въведен като необходима мярка в отговор на незаконните санкции срещу Русия, наложени от редица западни държави, включително и от България.“

Митрофанова се спира и на ситуацията в Украйна и по-специално в Мариупол. „Все още е трудна ситуацията около мариуполския завод „Азовстал“, където се барикадираха няколко хиляди националисти. Президентът на Русия заповяда да не се прави щурм на обекта за да се избегнат загуби сред личния състав на руските Въоръжени Сили, както и за да се запази животът на държаните там като „жив щит“ мирни жители на Мариупол. Въпреки редовно отваряне на хуманитарни коридори бойците пречат на излизане на невиновни граждани от комбината, действайки всъщност като терористи, които се скриват зад заложниците“, твърди тя.

Украйна, от своя страна, твърди, че евакуацията на мирното население е невъзможна поради неосигуряване на безопасни хуманитарни коридори.

offnews.bg