Сагата ”Ваксинация в България”. Очакват се още хаос и нови опашки

Хаос и опашки, а после още хаос и още опашки. Това се очаква да е поредната страница в сагата “Ваксинация в България”, а гаранции за по-добрата организация на процеса липсват, въпреки новата онлайн система за регистрация на желаещи и изричното запазване на часове.

Пунктовете за ваксинация ще могат по свое усмотрение да пускат зелени коридори паралелно с ваксинациите на хората с предварително запазен ред. Общи насоки от здравното министерство за организация на целия процес няма. И всичко се случва на фона на и без това буксуващия процес по имунизация у нас, недостатъчните количества, спрените “зелени коридори” и безброй неизвестни – кога, колко, как.

От Министерството на здравеопазването не отговарят конкретна на въпроси, отправени от в. “Сега” относно съществуващите рискове за дублиране на хора, които попадат в повече от един списък. Причината – онлайн системата няма да е единственият път за получаване на ваксина в имунизационните пунктове.

„След като вече системата работи, ваксинационните пунктове, преценявайки капацитета си и създавайки необходимата организация, могат да организират отново зелени коридори, но при условие, че не нарушават графика за ваксинация на лица, записали се електронно“, лаконично са от здравно министерство.

Не е ясно и дали и как ще бъдат свързани регистърът на вече ваксинираните и онлайн системата за запазване на час, така че при ваксинация по някой от алтернативните способи – при личен лекар или по линия на приоритетните фази на ваксиниране, съответният човек да отпада автоматично без да е необходимо да се отписва. Много хора в момента фигурират на всички възможни места за ваксинация. Наред с това обаче са си запазили и час през самата система.

От МЗ нееднократно призовават за обратна връзка, така че да е ясно кой кога няма да се ваксинира, включително и премахване на ненужни регистрации в онлайн системата, но няма гаранции, че това ще се случва. В същото време автоматичното свързване на регистъра на вече ваксинираните с онлайн системата би позволило премахване на подобни записи.

От отговорите на МЗ не става ясно и защо няма възможност хората, държащи на точно определен вид ваксина, да получат информация за липсата на този продукт преди физическото си появяване в съответния пункт за ваксиниране. Системата не позволява пазене на ред и по тази линия, така че при отказ регистрираният трябва да си запазва нов час с надежди, че предпочитаната ваксина този път ще е налице.

Frognews.bg