Сакскобургготски да се изнася от Врана. Дворците на династията са ги строили селяните с държавни пари

Г-н Симеон Сакскобургготски, бившият ни премиер, дето го титулуват и му викат Царя, дойде някъде от Испания и сътвори какви ли не чудеса. Най-вече ни оправи за 800 дни. Прилапа и изсече каквото можа, а велможите му го аплодираха и метани му правеха, че и още му правят.

Има обаче почтени управленци, граждани и магистрати, които радеят за истината и справедливостта. Точно заради тях до момента държавата е спечелила вече окончателно делата за собствеността над имението в Кричим, хижите „Ситняково“ и „Саръгьол“.
В последните дни Софийският градски съд се произнесе, че и дворецът „Врана“ е на държавата, а не на българската царска династия. Мотивите за решението са сходни с другите дела, свързани с т.нар. царска реституция – че имотите не са били лична собственост на царете, а на държавата, и са строени през Интендантството с потта на селяните шопи.

В този дворец сега все още продължава да се шири г-н Сакскобургготски. Разбира се, че правовият ред му разрешава да обжалва тази присъда пред Апелативния съд.

Чудя се обаче дали, като е толкова почтен и родолюбец, няма да зареже „бащинията“ си и да си ходи при синовете и дъщерите инфанти в топла Испания. Че и там има бакии за оправяне. Или ще стои до дупка, че магистратите още умуват за двореца „Царска Бистрица“ и за 16 000 дка рилски гори.

Панайот СЛАВОВ, София

Резултат с изображение за Сакскобургготски

http://retro.bg