САМОЛЕТ НОМЕР ПЕТ

Самолет зарежда във Видин. Нищо особено. Може да се случи във всяка държава – един самолет може да наруши въздушното пространство.
o
Но само в една пробита държава може да кацне неразрешено и невидим във Видин. А и да зареди. Полицията не успяла да му попречи пак да излети.
Само в една държава без радари и собствена авиация може да излети отново от Видин. Само в една идиотска държава, където вече военни няма – същия самолет може да прелети близо до АЕЦ Козлодуй без да е обезпокояван. Само късметът ни да не се случи така – че тоя самолет не е пълен с мръсна бомба и да се пробва над Козлодуй.
o
И накрая – коя е тая държава, в която такъв самолет я пресича от запад на изток и каца тайно до Шумен. Намират го празен и топъл двигател.
Никой не помни Матиас Руст. Тогава той впечатли руснаците, заради него маршали подаваха оставки. А у нас – всичко това дори няма да ни впечатли.
o
Някой ни пробва.
И вече знае – пробита държава, летиш, кацаш, зареждаш, пак излиташ, въртиш , кацаш, бягаш – вие разбирате ли какво означава това и по коя милост сме живи
o
Мартин Карбовски
lentata.com