Саркози: На какво основание Фон дер Лайен се смята за компетентна да доставя оръжие на Украйна? Танцуваме на ръба на вулкан

Според бившия президент на Франция „единственото нещо, което чуват европейците, са всички нови милиарди за закупуване на оръжия“.

Европейската комисия (ЕК) действа извън своята компетентност в подхода си към украинския конфликт. Това мнение изрази бившият френски президент Никола Саркози в публикувано в неделя интервю за седмичника „Журнал дьо диманш“ съобщава ТАСС.

„Европейската комисия е административна структура“, каза Саркози. „Просто не мога да разбера въз основа на кой член от европейските споразумения председателят на комисията Урсула фон дер Лайен се смята за компетентна по въпросите на доставките на оръжия и външната политика“, коментира бившият френски президент.

„Единственото, което европейците чуват сега, са все повече и повече милиарди за закупуване на оръжия. Повече оръжия – повече смърт, повече военни действия“, каза той. Според Саркози политиката на ЕС в украинската криза зависи твърде много от „екзалтация, раздразнителност, повърхностна реакция“. „Ние танцуваме на ръба на вулкан“, предупреждава Саркози.

Фон дер Лайен каза на пресконференция преди два дни, след срещата на върха на ЕС, че европейските лидери са обсъдили финансиране от ЕС за Украйна от 1,5 милиарда евро на месец, тоест финансовата помощ на Брюксел ще възлиза на около 18 милиарда евро следващата година, посочва ТАСС.

https://glasove.com/