Сатирите на Борисов и краят на вакханалията

Митът за Борисов – човекът от народа и бог на ГЕРБ – рухва. Трябваха ни 15 години да стигнем до този момент, което повод за срам. Той все още не приема фактите. Продължава с демагогията и лъжите – главните му оръжия. Днешната му изява от къщата в Банкя, където бе събрал политбюро на ГЕРБ показа точно това.
,
Патология е да твърдиш, че ще подаряваш ваксини и ще ваксинираш „нашите братя“ в Северна Македония и Западните покрайнини, когато Сърбия прави това от месеци, а и по ваксинирането ни води значително. Но Борисов лъже, за да изглежда готин, а край него тела с маски кимат угоднически. Пред тях е уплашен за властта си и чекмеджетата човек, решен на всичко, включително да ги използва, както му е изгодно. Наистина ли не го осъзнават?

Борисов е като ранено животно, притиснато в ъгъла. Ще използва всичко: лъжи, манипулации, злоба, подлости, корупционни техники… И до кръв може да се стигне, повярвайте. Награбени са милиарди и грабителите са готови да минат през трупове, за да ги запазят.

Солженицин написа че диктатурата се крепи на репресии, страх и лъжи и се страхува най-много от сатирата, смеха и възмездието. Възмездието чрез закона.

Борисов стана за смях и с това сам беляза края на мита за неговото управление. Джипката, Мата Хари, „ебал съм ги с 200“, „проста кърджалийска п..ка“, седнал край пътя на някакъв пън, монолози край дувара и сценки с болен десен крак и патерица в лявата ръка… Мълчанието на психиатрите вече не му помага, вреди и на обществото.

Борисов се страхува. Знае за какво може да му се търси сметка и това го вади от обувките. Нужен му е хор от сатири, които да възпяват бога в негово лице. Всичко това се разиграва в рустикална обстановка и носи оптимистична атмосфера, обратно на реалността, подобно на съвременна трагикомедия.

Така си отиват диктаторите. Но сатирите – те с какви вълнения и надежди играят тази роля?

Ще припомня: през 186 г п.н.е. сенатът в Рим забранява станалата модна тракийска традиция да се празнува в чест на Дионисий (Бакхус). Причината е в прекаляването от един път в годината празнествата да стигнат до пет пъти в месец и превръщането им в пиянски сборища, масови оргии и други перверзии, считани за неморални в Рим, също и в древна Гърция. По името на Бог Вакх празненствата са наричани вакханалия. Стига се обаче до ужасни трагедии, жертви и погроми.

Това ли искат сатирите на Борисов?

Д-р Димитър Попкутуев

https://frognews.bg/