САЩ: Санкции за корумпирани бг политици

САЩ са готови да санкционират корумпирани български официални лица и техните семейства, за да помогнат на България да засили своята демокрация и свободна пазарна икономика.Това увери посланикът на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа в публична лекция пред Атлантическия клуб в България днес.

Лекцията бе на тема „Американско-българските отношения: Следващите 30 години“ и е втора поредна програмна реч, откакто пое поста преди около месец и втората в рамките на една седмица след тази пред Американската търговска камара в България миналия петък, припомня „Дневник“.

„Ще използваме инструменти, които „имат зъби“, какъвто е Секция 7031C от американски закон, който дава право на държавния секретар на САЩ да не допускат на американска територия служители в чуждестранни правителства и членове на техните семейства, когато разполага с достоверна информация за участието им в корупция в големи размери“, посочи американският посланик. Тя посочи, че до няколко дни ще пристигне специален съветник по правните въпроси, постоянно базиран в американското посолство в София. Посланикът не посочи името на този служител, но заяви, че е жена и очаква да работи с нея в тясно сътрудничество.

Посланикът на САЩ у нас определи срещата между Тръмп и Борисов като „историческа“, в която двете страни са заздравили още повече връзките и сътрудничеството си в областта на сигурността, икономиката и енергетиката

https://19min.bg/