САЩ са олигархия, не демокрация

USA, Washington D.C, White House, garden and fountains in foreground

Бившият американски президент Джими Картър заяви, че Съединените щати са по-скоро олигархия, а не демокрация, и отправи остри критики към външната политика при управлението на президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес. Картър каза, че Тръмп трябва да преговаря открито със Северна Корея за мирен договор, вместо да сипе заплахи.
Бившият президент освен това смята, че няма надежда Тръмп да постигне успех като посредник в преговори за мир между Израел и палестинците. Той се отказа от отдавнашната американска позиция в подкрепа на решение с две държави на близкоизточния проблем, припомня АП.
Картър направи това изявление пред нeколкостотин свои поддръжници в неговия „Картър център“ в Атланта, в Джорджия.
Без да му бъде поискан, бившият президент даде следния съвет на сегашния: „Поддържай мира, отстоявай човешките права и казвай истината“.
Остра критика към президента Тръмп отправи и милиардерът филантроп Бил Гейтс. Предложените бюджетни съкращения от страна на администрацията на Тръмп биха могли да изложат на опасност големия напредък в ограничаването на бедността и болестите в световен мащаб и да доведат до 5 млн. смъртни случая само от СПИН, предупреди Гейтс, цитиран от Ройтерс.
Гейтс, в чиято фондация активна роля има и съпругата му Мелинда, отделя милиарди долари за здравеопазване и развитие в световен мащаб, заяви, че понастоящем са налице „повече съмнения от обикновено относно ангажимента на света към развитието“.
Фондацията публикува доклад, реализиран съвместно с Института за здравни показатели и оценка към Университета на Вашингтон, в който се анализира напредъкът по отношение на болести като малария, СПИН/ХИВ и туберкулоза. Той също така проследява нивата на бедност, смъртността на майки и бебета, достъп до контрацепция, канализация и други въпроси, свързани с развитието. Прогнозирайки добри и лоши бъдещи сценарии, той установява, че животът на милиони хора е в опасност.
В телефонен разговор относно констатациите в доклада, Бил Гейтс, който е съосновател на софтуерната корпорация „Майкрософт“, коментира, че през последните десетилетия е бил постигнат забележителен напредък, но изместването на приоритетите, нестабилността и потенциалните бюджетни съкращения биха могли да доведат света до отстъпление, което би застрашило досегашните постижения.
ХИВ, с който понастоящем са заразени почти 37 млн. души по света, е „христоматиен пример“, изтъкна Гейтс, „защото светът действително постигна много благодарение на невероятно равнище на щедрост, като смъртните случаи годишно, свързани със СПИН, спаднаха почти наполовина от пика през 2005 г.“
В доклада се прогнозира съкращаване с 10% на глобалното финансиране за лечение на ХИВ, което може да доведе до повече от 5 млн. допълнителни смъртни случая до 2030 г.
Съгласно бюджетните предложения на президента Тръмп, публикувани през май, финансирането от САЩ за глобални здравни програми, включително усилията срещу ХИВ/СПИН, туберкулоза и малария, ще бъде намалено с 24% до около 6,5 млрд. долара през 2018 г.
Ала опозицията от Демократическата партия и някои републиканци разкритикуваха плана на Тръмп, подчертавайки, че ще го отхвърлят. Конгресът, а не администрацията, контролира американските разходи. По думите на Гейтс, фондацията му лобира, за да осигури продължаване на финансирането за здравеопазване и развитие.

Резултат с изображение за Бил Гейтс

http://duma.bg