Светлана Шаренкова: Алчността ражда безумия!

За малко Копривщица да загуби статута си на град музей. Заради алчността на бизнесмени и местни „политици” и симбиозата между власт и пари, която отдавна души много български общини.

За щастие, навременно и категорично реагира президентът Румен Радев, който за пореден път доказа, че е чувствителен към реалните проблеми и безкомпромисен към корупцията и безобразията.

Реагира остро и БСП, социалните мрежи и медиите изразиха решително възмущение и оправдан гняв, даже ГЕРБ побързаха да се разграничат от своите. Кметът на общината увери, че скандалното решение ще бъде отменено.

Показахме, че у нас все още има гражданска съвест и патриотичен импулс. Важно е да не се допусне да се намерят вратички в закона, през които да се шмугнат нечистите намерения. Годините на преход доведоха до разграбване и унищожение на цели отрасли на индустрията и земеделието, до обедняване на някога проспериращи региони.

Но пътят за така нужното икономическо съживяване със сигурност не минава през бетонирането на природата, не е функция от строежа на нови и нови хотели, казина, барове, ски писти или плажове, чиито концесионери нехаят за природата и културно-историческото ни наследство.

Модерният, социално ориентираният бизнес трябва да бъде подкрепян от държавата, но не за сметка на природата и историята. Държавата е регулатор и трябва да си влезе във функциите.

Лъжа са твърденията, че от бизнес, развиван за сметка на природата, печели обикновеният човек. Думите, че природата и традициите ни са най-важното, което ще им оставим в наследство, не са празно клише, а изстрадана мъдрост.

Какво остава от България, ако застроим до дупка уникално красивата ни природа, ако превърнем светилищата на българския дух и родните къщи на нашите будители в увеселителен парк, от който ще гърми чалга, ще се продават бира, кебапчета и ширпотреба.

По света туристите умеят да ценят красотите на природата и автентичните традиции, а нашето Отечество е надарено и с двете. Опазването им е истинска национална кауза.

Нека не забравяме, че нация, останала без минало, е нация без бъдеще.

Резултат с изображение за Светлана Шаренкова

http://epicenter.bg