Светлите празници не означават шарени яйца!

Вчера няколко човека ми пожелаха весели празници. На Разпети петък! Във фейсбук се мятат едни боядисани яйца, снимат се козунаци, голяма гордост! На българина не му пука за мъките на Христос, не му пука за това, че много хора ще посрещнат Възкресение Христово с празна трапеза. Най-важното е да се похвалим, да видят другите какво ядем и най-важното – да завидят на яйцата и козунаците.

Познавах преди години една жена, която много се гордееше с кулинарните си умения. Основна нейна гордост бяха манджите и сладкишите й. И парадираше с това до степен на абсурд. Не признаваше никакви качества у другите и със самодоволство ги критикуваше. Самата тя беше ограничена, зла и с лошо възпитание. Но самодоволна и самодостатъчна като никоя друга.

За мен дали яхнията ми е върхът и дали правя УНИКААААААЛНА мусака, ми е последна грижа. Дори яйцата ми да не са най-шарените и най-хубавите, бъдете сигурни, че дори няма да забележа. Тези умения са важни за жените, които не могат да блеснат с нищо друго.

И най-важното е по тези светли празници е да се радваме на Възкресението Христово, да бъдем смирени и скромни, да помогнем на нуждаещите се. Убедена съм, че Бог не прави конкурс за най-готино великденско яйце!

Дори днес, когато християните не могат да отидат на църква и да спазят традициите, когато всички сме затворени и заплахата от зараза дебне, някой не се спряха. Вместо за общите проблеми или пък за радост и утеха, те си мерят яйцата. Спрете се! Лично аз, вместо да боядисвам яйца, ще обърна внимание на близките си. Защото не приравнявам щастието с добре получилите се козунаци!

Елена Гунчева

loading...