Световно време разделно

Пълно политическо вцепенение в ЕС под строгия поглед на чичо Сам

Със студа в Европа идват реалните проблеми, а в Брюксел и у нас гъмжи от безхаберници

Има доста знаци, че както през 2011-а Вашингтон изтърва управлението на създадения в Северна Африка и Близкия Изток хаос, същото сега се случва в Европа и Азия. Все повече се долавя мислене и планиране само до тактическо ниво, не и на стратегическо. Действат по принципа „Прави каквото си свикнал и да става каквото ще“. В оригинала на римския император Марк Аврелий е с важна разлика: „ Прави каквото трябва и да става каквото е отсъдено“. Бил е и философ, виждал е далеч напред, улучвал е приблизително вярно какво е отсъдено Свише, действал е с желязна ръка. Затова 34 пъти е удостояван с трибунска власт и три пъти е бил консул.

Във Вашингтон пък са се концентрирали главно в изборите през ноември. Бившият армейски подполковник Даниел Дейвис пише в 19FortyFive: „През цялото време, докато продължава конфликтът в Украйна, американската администрация не успя да формулира каква е целта на нейната намеса в ситуацията и какво очаква да постигне.“

Все същата външна политика, която САЩ провеждат от десетилетия, включително в Ирак, Афганистан, Либия, Сирия и други страни – безцелна и некомпетентна. „Никой не е формулирал как изглежда „отслабена“ Русия, как ще разберем кога този стандарт е достигнат или дори защо отслабването на Русия е жизненоважен интерес на САЩ.“

Валят доказателствата, показващи, че в ЕС страните повсеместно се управляват от техни Кирчовци, Корнелии и Лорерци, повечето с фамилия Ротшилд зад гърба. Европолитиците играят роли по спуснатия от Щатите сценарий, в които са позабравили големи части от текста и импровизират репликите своеволно.

В повечето европейски държави няма суверенни управници, официалните им ръководства са в тежка зависимост от указанията от Вашингтон. Очевидно е, че в условията на предстоящ колапс на европейските домакинства, индустрии и инфраструктура те не могат да вземат навременни и гъвкави решения.

Аналена Бербок, външен министър на Германия, патетично сподели на английски да подкрепя украинците толкова дълго, колкото се наложи, „независимо какво мислят германските избиратели“. Пълно политическо вцепенение под строгия поглед на чичо Сам!

Националистическата „Алтернатива за Германия“ я призовава да подаде оставка. „Който изрично пренебрегва интересите на избирателите, не трябва да заема министерски пост“. Който действа според мотото „Украйна на първо място, гражданите нямат значение“, е „пълен провал“, заяви Севим Дагделен от „Левите“. Украинизацията в Съюза е в ход, заплашва да ескалира в междудържавни раздори. „Европа още дълго ще пати“ писа още на 11.03. т. г. в заглавие „Труд“. А в началото на август, че „Хибридната война на НАТО с Русия в Украйна страна навлиза в критичната си фаза… до две-три седмици промените в досегашната картина може да станат радикални“. Случва се в нарастващ обем.\ Роберто Фиоре, лидерът на италианската Forza Nuova, говори за „гигантското разцепление между обществото и властта по въпроса за конфронтацията с Москва“.

„Ние, нашата държава, доставяме оръжия, за да убиваме руснаци, а това морално е много важен въпрос… европейският народ вече не е за Зеленски, който е против интересите на Украйна.“ Президентът Еманюел Макрон призова французите за доброволно 10-процентно намаляване на потреблението на електроенергия, иначе скоро можело да стане принудително. Белгийският премиер Александър де Кроо пък обяснява на населението, че заради енергийни проблеми трябва да преживее до 10 трудни зими. Грижовници!

Kolner Stadt-Anzeiger пише, че в Къолн проруска демонстрация е събрала около 800 души, обявили сепротив антируските санкций и доставките на оръжие на Киев, запускане на газопровода „Северен поток – 2“. В родния град на Братя Грим Касел протестиращи срещу доставките блокираха входа на оръжейния завод на „Рейнметал“.

В Прага срещу нарастващата инфлацията, ваксинацията и емигрантите протестираха над 70 000 души. Обвиниха правителството, че отделя повече внимание на Украйна, отколкото на собствените си граждани, поискаха оставката на правителството. На един от плакатите пишело: „Най-доброто е за украинците, а за нас само по два пуловера“.

Пред сградите на правителството и президентската администрация протестират и в Молдова. Доналд Туск, лидер на опозиционната „Гражданска платформа“ и бивш премиер на най-антируски настроената Полша, споделя, че само за броени часове е получил лавина от отчаяни съобщения с подобен текст: „Направете нещо, защото наистина няма да оцелеем…“
Световно време разделно.

На този етап колективният Запад ще упорства в изострянето на хибридната война с Русия до изборите в САЩ. Едва след това кирчовците ще рухнат и ще потърсят преговори с Москва.

Ще се наложи обаче да отидат на още по-остри социални сблъсъци, а провокираната политическа нестабилност може да удари ЕС. Европа все още не се е сблъскала с реалните проблеми, това неминуемо ще стане с настъпването на студеното време. А в Брюксел гъмжи от безхаберници.

Сега Доналд Тръмп: „Ние сме държава, чиято икономика е закъсала, чиито магазини не са пълни и чиято образователна система е в дъното на всяка класация. Но може би най-важното е, че ние сме страна, която вече не е уважавана или слушана в света.“

Същевременно процесът на консолидация на незападния свят последователно набира скорост през последното десетилетие. С началото на пандемията през 2020 г. се ускори, изглежда вече неотвратимо. Рязко е повишен интересът към организацията на Шанхайското споразумение ШОС, наричана още китайско-руския съюз. Видя се острата криза на глобализацията по модела на САЩ.

Специалната военна операция (СВО) в Украйна и провокационното посещение на Нанси Пелоси в Тайван доведе до разделителната в света. До наложителния избор за повечето страни „Който не е със Запада, той е с Китай, Индия и Русия!“ И най-влиятелни държави в ислямския свят се запътиха към ШОС – Иран, Пакистан, Турция, Египет и Катар, дава знаци и Афганистан.

Уж равноотдалечени от полюсите Русия-Китай и САЩ-ЕС, но…

Въпросът какво и колко могат още да дадат като въоръжения на Украйна НАТО-вските страни, става все по-актуален. Оптимизмът за успех там спадна, в западните медии постепенно се промени начинът на отразяването на операциите на ВСУ. Знайно е, че победата има хиляда бащи, но поражението винаги е сираче.

Водещият на Fox News Тъкър Карлсън: „Байдън взема за пример това, което Зеленски прави в Украйна“.

Широко рекламираното контранастъпление срещу Херсон и Харков не дава желаните резултати. Evening Standard информира британците, че „украинската офанзива срещу Херсон е по-скоро символична, отколкото стратегическа“. Противниците на Зеленски в армията говорят за „Зе-настъпление“. И не крият, че операцията е ръководена от чужди генерали.

У нас според „Тренд“ съвсем различна предизборна картина. Реално извън социалния проблем няма друга тема, казва политологът Димитър Ганев. И „Медиана“ установява страхове за бъдещето, засилена тревожност, ниска избирателна активност и още по-пъстър парламент. Какви евроатлантически ценности и битки на демокрацията срещу авторитаризма?
И същото време разделно.

Какво стабилно правителство!

Автор: Д-р Илия Илиев

https://trud.bg/