СВОБОДАТА НА СЛОВОТО Е САМО ЗА КРИТИКА НА НЕУДОБНИТЕ НА ВЛАСТТА

НОВИНИТЕ ДНЕС, 13.11.2019 Г.

 

  • ПЛАЧИ, НАРОДЕ, БАНОВ Е НЕВИНЕН. 

 

Министерство на културата, тоест държавата, от нашите данъци ще плати 73 хиляди лева съдебни разноски за Ларгото в София. Оказва се, че искът на Министерството е загубен на две инстанции и поради културна разсеяност, случайно са пропуснали срока за обжалване на решението за неустойката от почти един милион лева. А Ларгото си стои във вид, срамен за който и да било град. А за центъра на европейска столица – недопустимо. От друга гледна точка, вероятно изпълнителят е решил, че стилово и с качеството ще се върже с другите ремонти в София, където всякакви строители са си заровили дипломите, а майсторите са си оставили ръцете. Естествено, Министър Банов е невинен. То нямало неизпълнение на договора, защото били издали съответния акт за спиране на строителството, когато сроковете не текат. Ето затова не харесвам ЗОП. Процедурата е оправдание за всеки властник. Никой не носи отговорност, а с подобни хватки не само от двете страни на поръчката се усвояват много пари, но и никой не може да ги накара да спазват закона. Контрол няма. Морал няма. Гузна съвест – няма. А ние плащаме! И си трошим краката по „техните” улици.

 

 

  • ГОРАНОВ ПАК СЕ ОЛЯ.

 

Днес внезапно разбирам, че Горанов е подписал от името на България декларация до Европейската комисия, с която се иска въвеждане на данък СО2 за самолетите. Което безкрайно ще оскъпи пътуването с тях. Хвърчащата над зелените поля на безумието Гретхен явно прокарва нечии интереси под благовидната маска на екологията. Въпросът е защо точно България, която се намира в регион с много лоша пътна инфраструктура и въздушните полети са най-евтини и удачни за достигане на много дестинации по света. А българите са най-бедният народ в Европа. Ние обаче се бутаме навсякъде, заради едното „конгречулейшънс”.

 

 

  • ДП И КТБ.

 

Интересно започна да става по делото КТБ. Устатият свидетел на обвинението с безупречната памет внезапно получи пристъпи на амнезия, когато започнаха да го разпитват адвокатите на защитата. Оказва се, че свидетелят, иначе знаещ всичко, някак си не може да свърже с никого инициалите ДП. На мястото на Делянчо, направо щях да си се обидя. Чак пък толкова незабележим да е. Цветан Василев пък поискал от съда да го разпитат по видеоразговор за следващото съдебно заседание. Имам усещането, че няма да го разрешат. Че знаят ли какво може да каже. Естествено, ДП също е невинен. Няма нищо общо с КТБ. Нито пък Бойко, нито пък Костов. Те не са били. Не са вземали. Не са им носили едни пари. 

 

 

  • МИТЬО ОЧИТЕ И СЪДА.

 

Специализираният съд върна на прокуратурата обвинителният акт срещу Митьо Очите, защото нямало доказателства и обяснения за някои от деянията. И понеже прокуратурата не е реагирала своевременно, сега се налага да си преработва обвинителния акт. А в същото време максималният срок за арест без присъда вече почти изтича. И имам някакво усещане, че скоро Очите ще се разхожда по плажа. А, и в Страсбург вероятно.

 

 

  • БЮДЖЕТЪТ Е ПИЦА. С ПАРМЕЗАН. И ШУНКА. 

 

Менда Стоянова, известна в Пловдив с благото си око към един ромски цар и няколко други видни бизнесмени, днес похвали бюджета на държавата, приет на първо четене. Бил като пица с шунка и пармезан. Но пък МенТа не уточни точно каква е пицата – дали от онези, замразените, или на парче, шунката  от месо ли е и пармезанът естествен продукт ли е. Или стандарнтното парче пластмасова пица, което уж изглежда вкусно в устата, а пада като олово в корема и предизвиква силни болки до часове? Няма да обсъждам финансист, който сравнява сериозно нещо като държавния бюджет с кулинарията, ама толкова си може жената, вероятно си е мислила какво да сготви за вечеря. И съм убедена, че дори да е такава пица, то шунката и пармезанът ще са за управляващите, а ние тъжно ще дъвчем тестото като гумена подметка и ще се чудим къде сбъркахме.

 

 

  • ГЕШЕВ Е ЦАЦАРОВ, ЦАЦАРОВ Е ПАЦО, ПАЦО Е ВЪВ ВАЛЕНСИЯ. Интересни рокади във властта. Естествено, търси се не човек за мястото, а място за човека. Като човекът винаги е наш. На управляващите. Така верният като куче Цацаров приключва мандата си и отстъпва поста на верния Гешев. Верният Пацо Терасата е изпратен на почивка във Валенсия, а Цацаров заема неговото място, а Гешев – мястото на Цацаров. Някой нещо неразбрал? Мазната пехливанска борба с корупцията продължава по стария начин с нови/стари муцуни. Не знам защо понякога имам някакви много странни мисли, че ако избесим всички политици, корупцията ще е преборена на 90 %! 

 

 

 

  • ХИПОКРАТ СЕ ОБРЪЩА В ГРОБА. 

 

Лекарският съюз настоява за увеличаване на парите по 220 клинични пътеки. Както и въвеждане на потребителска такса за децата от 1 лева, а останалите 1,90 да ги доплаща държавата.  Естествено, откъде накъде децата няма да си плащат? Това са си пари! Чудя се на лекарите, които мислят само и единствено за пари. Без съмнение лекарският труд трябва да бъде много добре заплатен. Но отново подчертавам, че парите на Здравната каса се разпределят неправилно. Държавата си прави оглушки и не внася осигуровките на тези, за които е задължена. И не плаща на лекарите за прегледи, които ги прави безплатни. А да напомня ли, че за децата безплатни или намалени лекарства няма? Една настинка или грип излизат минимум 80-100 лева. Един детски сироп за кашлица е 10 лева. И после защо имало демографска катастрофа?

 

 

  • СВОБОДАТА НА СЛОВОТО Е САМО ЗА КРИТИКА НА НЕУДОБНИТЕ НА ВЛАСТТА. 

 

Днес две неща ми направиха впечатление. Медията Канал 6 беше осъдена от Окръжен съд – Ямбол, защото си позволила да „изнесе верни факти, но с негативен подтекст”. И макар обществото да имало правото да знае, личността, в случая политическа, имала право да си пази достойнството. Ами кой я спира да си го пази? Като например се държи както подобава и в съответствие със закона и морала? Явно няма пречка личността да си се държи и прави каквото си иска, но е недопустимо някоя медия това да го каже, дори да е вярно, че честта и достойнството на калпазанина може да бъде засегната. Също днес гледам във вестник „24 часа”, близък до властта, как се разкоства съдията, който е пуснал да пътува русофила Малинов. Чак цитират оценката му от изпита за съдии, дипломата и съдебните дела, които води срещу държавата съдията. Явно тук лично достойство и подтекст няма. Медията смело и отговорно критикува независим съдия, защото знае, че е безнаказана. Защото осъдена медия от свинските и пикливите няма! Сайтът „Информиран.нет” също е глобен от ЦИК, защото в предизборния ден бил публикувал неверни данни, които можели да повлияят. ПИК например, никога не парви таквиз работи. Целият ПИК-лив източник е верен, достоверен, истинен и така нататък, а журналистките в него – достойни за Поцелуйлицър!

Елена Гунчева

loading...