СВОБОДАТА НЕ ЩЕ КОСИ

Изумяващ е двойният демократичен стандарт например на САЩ и ЕС. В Иран има вълнения, като жените искат повече права и да не се забулват. Има жертви, жените са подложени на репресии. Френски актриси в знак на протест си режат косите в знак на съпричастност. То, хубаво, ама освен личният пиар ефект, не виждам никакъв смисъл. Дреме им на иранките дали Сюзет и Бабет са си скъсили косата. Но пък е оглушително мълчанието на световните полицаи.

САЩ и ЕС, които се тръшкаха в демократичен ужас и потрес, когато една руска журналистка беше глобена и арестувана, изведнъж се направиха на много разсеяни и заети, когато в Иран убиват жени на протеста им за свобода и демокрация. Интересно защо САЩ и ЕС не намират никаква причина да се намесят. Интересно защо не откажат да търгуват със Саудитска Арабия, където правата на жените са нарушени. Или с Пакистан или Индия, където още има случаи на убити жени, защото са отказали на някой мъж да се омъжат за него. Или защото са му прегорили манджата.

В България хората са изнудвани от собствената си държава. В България ако нямаш пари, нямаш достъп и до правосъдие в повечето случаи. В България могат да те осъдят без да знаеш. В България могат да те пребият на улицата само защото не ги кефи вида ти. Но интересно защо никой не се впечатлява. В България хора умират от глад и студ, никой не протестира. В България деца умират, защото родителите им нямат пари да ги лекуват, дори самите ние не се впечатляваме. Двойният стандарт на лицемерния запад.

Те ще се бият за нас до последния ни лев, до последния ни човек, до последното ни дете. Те ще ни защитават до момента, в който трябва да пожертват нещо. Те ще се интересуват от нас до момента, в който престанем да сме им полезни.

Двуликият Янус на прогнилия запад…

Елена Гунчева-Гривова