СВОБОДА НА СЛОВОТО САМО ДОКАТО СЛОВОТО НИ ХАРЕСВА….

Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение

Без съмнение Мария Цънцарова направи скандален репортаж за ваксинираните депутати от Възраждане. Това се случи в момент, в който в Народното събрание се разглеждаше темата за зелените сертификати, ваксините и мерките, а партията изразяваше категорично несъгласие и организираше протести. Атаките срещу журналистката след нейното интервю бяха много, бяха подадени и много сигнали. А сега да разгледаме нещата обективно.

Допуснала ли е нарушения журналистката, когато е получила чувствителни лични данни за ваксинираните депутати – според мен да. От друга страна – трябва ли обществото да знае, че хора, които призовават другите да не се ваксинират, са ваксинирани – да, трябва. И тук трябва да се намери равновесието между свободата на словото и защитата на личните данни.

Аз винаги съм защитавала журналистите, когато разкриват истината. Да, може и интервюто да е поръчково и т.н. и т.н., но факт е, че се доказа, че четирима депутати от Възраждане, които призоваваха гръмко от трибуната на Народното събрание за отпадане на мерките, говореха против ваксините и т.н., са ваксинирани, тоест са лъгали. Признавам, че аз бях в истински шок, когато разбрах, че имаме ваксинирани колеги. Лицемерието беше унищожително. Дори един от депутатите каза, че се ваксинирал, за да предпази близките си. Докато същият говореше на протестите и на трибуната, че ваксините са експериментални течности и не трябва хората да се принуждават да се ваксинират.

Винаги съм смятала, че личният живот на политиците трябва да се ползва с по-малка защита. Защото за тях всичко трябва да се знае. Дори здравословното им състояние и статус. Още повече, когато лъжат от трибуната на Народното събрание.
Да, Цънцарова е взела чувствителни лични данни на четирима народни представители от Възраждане, които са били лицемерни и са убеждавали избирателите си, че ваксините са експериментални течности и не трябва да се ваксинират, докато самите те са го направили и то доброволно. Това е най-висша форма на лицемерие и предателство към хората, които са гласували за тях. Щях да го приема, ако бяха излезли на трибуната и бяха казали, че са ваксинирани, но въпреки това не препоръчват на хората да се ваксинират и да обяснят защо.

Както знаете, аз съм срещу ваксините срещу Ковид-19 и съм се аргументирала защо. Но нито съм ваксинирана, нито съм си вземала зелен сертификат и дори тест не съм си правила, защото съм против това. И говоря с чиста съвест срещу мерките. Не бих могла да го направя, ако зад гърба на хората, които ми вярват, съм направила нещо, което публично отричам.

Журналистката Мария Цънцарова може и да е нарушила защитата на чувствителните лични данни на особено чувствителните към критика ваксинирани депутати на Възраждане. Но журналистката Мария Цънцарова каза истината на българския народ как го лъжат политиците и какво лицемерие е в тази партия. Тя каза истината. Това е факт. Истината. И аз камък върху тези, които са разкрили истината пред обществото, никога няма да хвърля.

От Възраждане много пъти са говорили за свободата на словото и поръчковата журналистика. Интересно е, когато един журналист свободно каза истината за тях и я разкри пред обществото, защо вместо да защитят свободата на словото и истината, започнаха да се жалват във всички държавни институции, в които иначе уж не вярват. Или просто свобода на словото, само ако словото им харесва?

Елена Гунчева