СДЕЛКА: Бойко клекна, иначе САЩ казват кой е партийният вожд, замесен в пране на пари

Трудностите по събиране на парламентарно мнозинство за съставяне на правителство карат президента Румен Радев да забавя технологията на процеса, за да даде шанс на партиите. Това заяви пред „Галерия“ отлично информиран източник. Според запознати с президентските потайности Радев кроял план, според който при всяка една коалиция да има свои хора в правителството.

Третият мандат все още стои като загадка. В публичното пространство се завъртя името на Стефан Янев като потенциален кандидат-премиер, както и това на Нинова, около която също се гради вариант за експертно правителство. На кого обаче ще даде Радев третия мандат остава неясно, тъй като той не е в добри отношения нито с Нинова, нито с Янев.

По-вероятната версия е Радев да посочи политическата сила, с която се договори да сложи свой доверен човек за премиер, смятат политици. Така ще покаже и надпартийност, и загриженост за стабилността. По тази логика най-изненадващо, но и най-логично би било мандатът да отиде при „Демократична България“, което дава възможност за някакво мнозинство.

От ГЕРБ обявиха, че имат общи позиции с ДБ по много въпроси. Нинова е в открит флирт с тази партия доста отдавна и по-твърди позитивните си нагласи към управление на ДБ в интервю пред БНР в неделя

Радев от своя страна има отлична комуникация с Христо Иванов и няма как това да не се забележи на фона на обтегнатите му отношения с Янев, с Нинова и с „Промяната”. В политическите кръгове дори подозират, че усърдното лансиране на Стефан Янев има за цел да хвърли прах в очите на руснаците, докато тук се подготвят съвсем други варианти, които със сигурност няма да им се харесат.

Запознати с политическите пазарлъци смятат, че натискът от посолството на САЩ за съставяне на правителство е твърде силен и евентуалното поставяне на Христо Иванов на премиерския пост би удовлетворило идеално Вашингтон.

Борисов пък подкрепял проамериканската линия от все сърце заради успешното си разминаване със санкции. Припомняме, че в доклад на американските специални служби се визира лидер на политическа партия, замесен в пране на пари и корупция, като според Елена Йончева става дума именно за Бойко Борисов.

Президентът бил готов и с част от министрите, за които ще настоява пред мандатоносителя. Сред тях със сигурност е неговата дясна ръка Димитър Стоянов, който в момента е военен министър.

Радев искал да има влияние също така и в земеделското министерство, към което обаче има подчертани апетити и ДПС. С президентската подкрепа за министерски пост били още Крум Зарков за правосъдието, Весела Лечева за спорта и Атанас Пеканов за еврофондовете.

narod.bg