Северна Корея: Новите санкции се равняват на война

Новите санкции на ООН срещу Северна Корея се равняват на военни действия и на пълна икономическа блокада на страната. Това обявиха от Министерството на външните работи на КНДР в изявление по повод санкциите, наложени от Съвета за сигурност към ООН.

„Напълно ужасени от нашите постижения във великата историческа кауза за завършване на ядрените сили на страната, полагат все по-отчаяни усилия да наложат най-строгите санкции в историята и да засилят максимално натиска срещу нашата страна“, се посочва в изявлението.

От КНДР допълват, че ще укрепят допълнително силите си за защитно ядрено възпиране с цел да прекратят американските ядрени заплахи и враждебни действия.

„Ако САЩ искат да живеят в безопасност, трябва да се откажат от враждебната си политика към КНДР и да се научат да съществуват съвместно със страната, която притежава ядрени оръжия. Определяме тази „санкционна резолюция“, нагласена от САЩ и техните последователи, като смъртоносна хватка над суверенитета на нашата Република и като на акт на агресия, нарушаващ мира и стабилността на Корейския полуостров и региона. Категорично отхвърляме тази ‚резолюция‘“, се казва в съобщението. Ще продължим да развиваме защитния си ядрен потенциал, като сдържащ фактор, целящ да неутрализира американските ядрени заплахи, изнудване и вражески действия, установявайки баланс на силите със САЩ.

САЩ не трябва да забравят и за секунда Северна Корея, която скоростно се превърна в стратегическа държава, способна да постави територията на САЩ под ядрена заплаха“, обявиха още от севернокорейското външно ведомство и предупредиха:
.
„Страните, които вдигнаха ръка в полза на ‚санкционната резолюция‘, ще бъдат държани отговорни за всичките последствия, причинени от ‚резолюцията‘ и ние ще се стараем винаги да ги накараме да си платят скъпо, за това, което ни причиниха“.

Съветът за сигурност на ООН единодушно наложи нови санкции срещу Северна Корея в петък заради последните ѝ ракетни изпитания. Рестрикциите целят да спрат ограничат доставките на петролни продукти и суров петрол в страната и да предотвратят изпращането на средства в Северна Корея от нейни граждани, които работят в чужбина.

Санкциите на ООН предвиждат да спрат около 90% от доставките на петролни продукти в Северна Корея, ограничавайки ги до 500 хиляди барела годишно, както и освобождаване от работа на севернокорейците, заработващи в чужбина. Освен това, в предложената от САЩ резолюция се налага ограничение на доставките на суров петрол за Северна Корея до 4 милиона барела годишно и се предвижда разширяване на санкциите, в случай на ново ядрено или ракетно изпитание на Пхенян

Северна Корея: Новите санкции се равняват на война

cross.bg

loading...