Семерджиев: Министърът Москов е самоуправствал с власт, дефицитът на НЗОК ще стигне над 200 млн.лв

33 са оспорените административни подзаконови актове във ВАС на д-р Петър Москов, 9 са забавенитe актове, общо над 80 са неслучилите се административни актове. Това заяви в предаването „Събуди се” служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев.

Министърът е самоуправствал с власт, това заяви ВАС на първа инстанция за пръстовите отпечатъци. Освен правното нищо те са и икономическа нула. 137 млн. са разходите на Касата през октомври. След въвеждането на пръстовия идентификатор с над 100 000 на ден са започнали да се увеличават разходите на НЗОК. Това опровергава твърденията на Москов, че на ден се спестяват над 1 млн. лева от пръстовия отпечатък.

През януари са платени от НЗОК 52 млн. лв. неотложно плащане от 2016. Заради фалшиви икономически обосновки влизаме на минус с над 70 млн. през февруари. Дефицитът на Касата ще стигне над 200 млн.лв., прогнозира д-р Семерджиев.

Има пари за Спешна помощ от Европа. 180 млн. евро са в наличност.

Търгът за ваксините е трябвало да бъде обявен през октомври 2016 г., а той е проведен в края на януари. Няма да го спирам. Заради този проблем с ваксините имаме 2 поколения неваксинирани деца.

Д-р Семерджиев коментира отстраняването на подуправителя на НЗОК Иванка Кръстева: Нямам нищо общо с отстраняването й, това е решение на д-р Глинка Комитов. Това, с което ще имам общо е, че през идната седмица, ще направя рокада на държавната квота в Надзорни съвет на Касата. Ще сменя тези, които не са зам.-министри в НЗОК, обеща служебният здравен министър.

Резултат с изображение за москов

http://epicenter.bg/