Сергей Станишев разкри пъкления план на Кирил Петков

Той подчерта, че в сегашното правителство били заложени няколко основополагащи дефекта

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който е и бивш председател на БСП, разкри пъкления план на ПП и лидера й Кирил Петков.

„БСП се показа като коректен коалиционен партньор, аз бих казал – като прекалено коректен, към „Продължаваме Промяната“ (ПП), защото ПП не бяха коректни към БСП”. Това заяви Сергей Станишев в Стара Загора, предава Българската телеграфна агенция.

„Продължаваме Промяната“ като че ли съзнателно закопаваха БСП, подчерта той.
Според него съществува риск на предстоящите избори да се получи сблъсък между ГЕРБ и ПП, а БСП да пропадне.

„Знаете, че на всички избори е най-важно кои са двете политически сили, които правят големия сблъсък. Най-големият риск е дали ще можем да се справим като партия, да измислим наша алтернатива”, посочи Станишев.

„За съжаление в това правителство имаше заложени няколко основополагащи дефекта, които доведоха до неговия ранен финал”, коментира още председателят на ПЕС.
„Първо – нито един от спорните въпроси между партиите в коалицията не беше залегнал в програмата за управление, което доведе до това, че когато се сблъскваха с всяка противоречива теза в хода на управление, възникваше криза”, посочи Станишев и добави, че именно това е една от причините, довела до голямо напрежение между партиите.

Липсата на механизъм за изглаждане на спорове той очерта като втори проблем. На трето място посочи, че политическата култура е от изключителна важност за едно коалиционно напрежение.
„Ако не се уважават лидерите на партиите, се получава това, което се получи”, заключи той.
Източник: standartnews.com