Сергей Станишев: Съмнявам се кабинетът „Василев“ да успее да преведе България през толкова тежки изпитания

Категоричен е, че е несериозно да твърдим, че не изнасяме оръжие за Украйна

Експремиерът Сергей Станишев изрази сериозни съмнения, че кабинет Василев ще успее да преведе България през толкова тежки изпитания.

Това заяви за БНР лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, евродепутат и бивш лидер на БСП

Той определи досегашното управление на правителството на Кирил Петков като много „авантюристично“ и припомни, че финансовият министър обяви още на 19 март, че България няма да преговаря с Газпром за подновяването на договора, който изтича тази година.

По този начин според Станишев, Василев е предопределил и първите две страни, на които бяха спрени доставките – нашата и Полша. Точно това бяха страните, които обявиха, че повече няма да имат отношения с „Газпром“.

В този ред на мисли Сергей Станишев обяви, че е добре да има диверсификация, но в случай, че не си осигурил алтернатива на доставките е безотговорно да спираш сигурните.

По повод горещата тема с износа на оръжие за Украйна, Сергей Станишев посочи, че звучи неубедително твърдението, че не изнасяме.
Едва ли има някой от широката общественост, който да не е наясно с факта, че изнасяме оръжие за други страни, които го препращат към Украйна.

По темата за Украйна той заключи, че на първо място трябва да сме българофили и да действаме в интерес на държавата ни, а не за нечии чужди интереси.

trud.bg