Симеон Дянков стресна България

Инвестициите у нас спадат доста сериозно

Бившият финансов министър Симеон Дянков извади на показ стряскаща за България информация.

В профила си в социалната мрежа Фейсбук той написа, че инвестициите в България спадат, при това доста сериозно. В този ред на мисли Дянков допълва, че в действителност се случва точно това и то на фона на множеството хвалби за привлечени капитали.

Прилагайки таблица в подкрепа на думите си, бившият финансов министър подчертава, че е повече от видно, че спадът започва доста преди войната в Украйна и енергийната криза. Неща, с които управляващите непрекъснато се оправдаваха.

Вероятно си спомняте, че още през месец февруари бившият икономически министър Лъчезар Борисов разкри много тревожна тенденция за размера на чуждестранните инвестиции.
Още тогава той посочи, че се наблюдава един изключително неприятен процес, който е и много притеснителен. Потокът на преки чуждестранни инвестиции, отчетен от Българската народна банка показва спад от 54.4% на годишна база за 2021 година спрямо предходната.

Лъчезар Борисов подчерта тогава, че на практика това означава много неприятен сигнал от международната общност и международните чуждестранни инвеститори.

По рано днес икономистът Мика Зайкова посочи, че България е страната с най-големите неравенства – ние наистина сме най-бедните.
Тя подчерта, че у нас наистина има много хора, които живеят и под границата на бедността, а в същото време 35% от българите са в зоната на мизерстващите. Зайкова уточни, че става въпрос за работещи бедни, които получават минималната работна заплата.
Източник: blitz.bg