СКАНДАЛИТЕ НЕ СПРЯХА. КАЛИНКИТЕ СЕ РАЗМНОЖАВАТ

Това е скандал, който в друга държава щеше да вземе главата поне на министъра. Но „Мамата на нацията“ е пълно перде и с благо око гледа на изстъпленията в регистъра.

Да обяснявам ли, че Търговския регистър е от съществена важност за бизнеса. Там се виждат несъстоятелност, съдружници, годишни финансови отчети. Понякога от един ден забавяне на вписването могат да се направят измами, прехвърляне на активи. Да не говорим за безкрайните глоби зя всеки пропуск на търговеца. За служителите на ТР обаче такива няма.

Друг сериозен проблем е, че всяко длъжностно лице си тълкува закона, както си иска. И се изпращат безумни указания, или се вписват безумия като например заличаване на двамата управители на действащо дружество, което остава само с петима съдружника и без нито един представляващ! И това стои вече две години!

Но за да разбираш гафовете, трябва да си учил съвестно – не само в университета, но и всеки ден след това, както правим ние, обикновените юристи, които нямаме честта да сме политици и трябва да си изкарваме хляба с работа, а не със схеми.

Скандалът е колосален! И ведно със срива през лятото е показателен какво се случва с икономиката в България. Не е чудно, че инвеститорите избягаха. Аз имам клиенти, които заради данъците и евтината работна ръка регистрираха дружества, и като започнах през седмица да им се обаждам аз и счетоводителя да им обясняваме как се променя законодателството, още в края на първата година си биха камшика и отидоха да инвестират в други държави.

И да попитам: КОГА ЩЕ СЕ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР? КАКВО УСТАНОВИ ДАНС ОТ ПРОВЕРКАТА ЗА СРИВА? ИМА ЛИ ЗАЛИЧЕНА ИНФОРМАЦИЯ??? КОЙ Е ВИНОВЕН?

И накрая – ЗАЩО ДОПУСНАХМЕ ХОРА С ЕДНА МОЗЪЧНА КЛЕТКА И ЕДИНСТВЕН ТАЛАНТ – „ДУХОВНА“ КАРИЕРА, ДА НИ УПРАВЛЯВАТ НАЙ-ВАЖНИТЕ РЕСОРИ В ИКОНОМИКАТА И АДМИНИСТРАЦИЯТА?!?

Безумно законодателство, корупция, сривове, некадърност, духалки на важни постове…..време е за СПРАВЕДЛИВОСТ!

Елена Гунчева