СКАНДАЛЪТ „БУЛГАРГАЗ“

bulgar

За една седмица в основни предавания и рубрики на трите национални телевизии, на публицистичните кабелни телевизии и основните вестници изброих 147 позиции на онези, които разсипваха газовата сигурност и независимост на България или поддържаха това разсипване.

Срещу тях имаше 13 такива изяви на министъра, премиера и новото ръководство на „Булгаргаз“. Познатите политически сили у нас, вкл. и президента – без изключение защитават доскорошното статукво. Срамно е, че дори именуващата се като „реформаторска“ ДСБ предпочита да запази мълчание.
.
147 становища на 37 лица – „за“ досегашното енергийно статукво на милиардните афери срещу 13 становища на 4 лица „против“ това статукво ясно показва силата и обхвата на многоглавата ламя на Задкулисието у нас.

И владеенето от нея на медийното пространство – от телевизионното през вестникарското до основните сайтове в Интернет.

Противници на това енергийно статукво не се канят: нито мен, нито например Илиян Василев, нито двама запазили почтеност енергийни експерти, чийто гласове в личните им профили и блогове остават като глас в пустинята.
.
Оркестърът на Задкулисието е толкова мощен, защото народът у нас се задоволява с подхвърлената му медийна отровна храна и нито желае, нито иска да потърси истината. Макар че неистината е бъркала години наред в джоба на всички, бърка и сега, иска да бърка и в бъдеще.

Битката за „Булгаргаз“ и задължителната следваща битка за „Булгартрангаз“, битката за родната енергетика е битка за настоящето и бъдещето не само на България, но и на всеки, живеещ на нейната територия. Става дума за портмонетата, портфейлите и банковите ви карти, дами и господа! Става дума за бизнеса ви, дами и господа предприемачи!

Става дума да се спре кражбата на парите ви. Високите сметки за ток, за парно, за газ са статуквото – неговото наследство, което не желае да си отиде.
И ако се примирите и се примирявате както десетилетия и десетилетия наред, че някой друг трябва да оправи държавата ни, а вие само ще му ръкопляскате, да знаете, че ще продължите да плащате аферите и кражбите. Дори още по-солено от преди.
.
Не ви карам да протестирате на площада! Ясно, че мнозинството от народа го е страх от една страна, а от друга веруюто му е „аз ли съм този, дето ще оправя тази държава“.
Просто дайте да се разбере, вкл. и вие, партийните симпатизанти, че никога повече няма да дадете глас за която и каквато и да е партия, за който и да е политик, която или който мълчи за скандала или защитава и досегашните, а това значи и бъдещите афери в енергетиката, а и не само в нея.
Ще подейства отрезвяващо на някои разпалени глави, които
не могат да се примирят, че ще губят милиарди.

Григор Лилов