СКАНДАЛЪТ С ФАЛШИВОТО ПИСМО НА ЗЕЛЕНСКИ ДО ПАРЛАМЕНТА НИ

Първо давам – дословно, съществените за случая откъси от интервюто на украинския посланик Виталий Москаленко, а после вече е моя текст.
.
– Знаете ли, в случая с писмото, което изпратих до парламента… Писмото беше, между другото, не на президента Зеленски, а мое лично писмо.
Ще разкажа самото съдържание на това писмо – пределно конкретно и ясно. Там са изказани желания на украинската страна кое и какво може и е желателно да получим в дадения конкретен момент от република България по отношение на Украйна.

Аз кратко така, буквално да дефинирам позициите, които са много важни според мен: продължаване на подкрепата за членство на Украйна в НАТО – това е първо; помощ за украинските граждани, бягащи от войната – това е второ; осигуряване на възможности за изнасяне на зърно от Украйна, което е изключително важна позиция, понеже сега, в момента 25 млн. тона се намират в Украйна и заради блокадата на украинските пристанища и инфраструктура, завзета от руските нападатели, не може да бъде реализирана; договореностите с България, които постигна президента Володомир Зеленски и премиер-министъра Кирил Петков по отношение на тази позиция, е изключително важна…

И всъщност самото писмо беше предизвикано от необходимостта да бъдат имплементирани (включени, обърнати в живо дело) тези договорености по време на посещението на министър-преддесател Кирил Петков в република Украйна и неговите споразумения, които той постигна с президента Володомир Зеленски.

– Автор на това писмо сте вие?
– Да, аз просто реших да обърна внимание на българския парламент да бъдат по принцип имплантирани конкретно всички тези договорености, между които, много важна точка – ремонт на украинска военна техника в българските военни предприятия.

Тук много хора казват, че това не е възможно, но по време на война, на извънредни ситуации такива възможности винаги могат и трябва да бъдат намерени… Във война се смъква и последната риза, ако е необходимо колкото трябва пари ще се намерят.

***** На въпроса за оръжието и боеприпасите защо не са включени в писмото му, макар че многократно е призовавал за това и в тази връзка какво се е променило, Москаленко отговори:
– Имаме ситуация, която имаме. Друго какво мога да ви кажа… (и последва безпомощно поклащане на главата)
– Имате ли необходимост от боеприпаси? Можехме ли да ви бъдем полезни, ако помогнем с въоръжение?
– Общо взето, по време на водене на война всяка една държава има необходимост и от боеприпаси, и от самолети, и от танкове, и от системи С-300 за противовъздушна отбрана.

Имахме и сега имаме необходимост от затваряне на небето. От солидарност на международната общност и страните, които поддържат жертвата на агресия – в дадения случай Украйна.

– Защо обаче не написахте и тези искания в писмото до парламента?
– Защо не написахме и още десетина искания… Всичко е невъзможно да бъде включено в списъка. Аз лично този списък го направих във връзка със ситуацията къде още е възможна конкретна помощ, от която ние изпитваме необходимост.
– Това, което пропуснахте във Вашето писмо, беше повод лидерът на опозицията Бойко Борисов да ви упрекне, че сте влезли в ролята на ПиАр и сте свършили услуга на правителството.
– Неговите слова, неговите думи по отношение към мен ли, не знам какво, това е въпрос на политика и политически… какво да бъркаме в такива подобни въпроси, аз не виждам необходимост.
– Водили ли сте разговор с Корнелия Нинова в опит да обърнете позицията на БСП?
– Не, не ми се случи да водя разговори с г-жа Нинова, но се надявам, че ще имам възможност за тези въпроси, които бяха поставени от мен.
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/poslanikat-na-ukrajna-v-balgarija-pred-btv-bezhancite-pitat-kakvo-shte-se-sluchi-s-tjah-sled-31-maj.html
––––––––––
.
Първото, което разбрахме.
Писмо на Зеленски до парламента ни въобще няма и никога не е имало!
Има писмо на украинския посланик Виталий Москаленко до депутатите.
Това писмо лъжливо е представено от всички политически сили – управляващи и опозиция (вкл. и „Възраждане“) като писмо на президента Зеленски.

Това е огромен дипломатически скандал – злоупотреба с името и длъжността на чуждестранен ръководител.
С тази лъжа всички депутати се опитаха да измият гузните си съвести, като мотивират практически отказ от помощ за Украйна. Следователно всички политически сили са играли заедно, вкл. и „Възраждане“. Иначе Копейкин щеше да изнесе факта за действителния автор на писмото и на тази основа да се позове на искане за отказ, вкл. и от ремонт на военна техника.
.
Фактът, че лъжата доскоро се премълчаваше и от посланика, е показателна, че по едни или други причини, допускам и лични, той е бил част от тази игра. Сегашната му поява за мен е отчаян опит да се измъкне от дипломатическата и политическа каша, след като в Киев са разбрали какво в действителност става у нас и как се злоупотребява с действителните искания на Украйна и на президента Зеленски.
.
Второто, което разбрахме от това интервю с посланика: още в Киев е било отказано доставките на оръжие и боеприпаси. Друго възможно обяснение е за негласни договорки, които веднага, със завръщането в България са били погребани и затова сега сме ощастливени с истината за писмото от посланика.
Както той каза: в писмото му са имплементирани включително постигнатите договорености. Което недвусмислено сочи първият вариант, след като не е спомевнато оръжие и боеприпаси.
Т.е. отказът на премиера Кирил Петков от доставка на оръжие и боеприпаси за Украйна е предварил последвалото единодушното решение в този смисъл на парламента.

Възниква въпросът кой и как е договорил тези позиции и на каква среща, на какъв съвет освен коалиционен, след като след взетото вече тайно решение последва гласуване в парламента и решение, одобрено и от опозицията – и ГЕРБ, и ДПС.
И къде е била тази потайна среща?
При президента Радев ли, както се твърди?
.
Възниква въпросът защо всички мълчат за предварителния сговор как да се откаже на Украйна и последвалия разигран от политическите сили парламентарен театър за електоратите им, за народа?
Защото за този цирк мълчи дори и „Възраждане“. Всъщност те поне си имат мотив да траят за извършената злоупотреба от политическия ни елит с името на украинския президент – родното политическо „решение“, официализирано в парламента, облагодетелства руските интереси.
.
Изводът е един: гласуването в парламента е било само за парлама, само за да се имитира демокрация. И да се създаде документ, с който и в бъдеще под този претекст всякакви искания на Украйна да се отказват, та дори и някой украински посланик да ни стане премиер.
Кой не е разбрал какво означава Задкулисието, поне от днес би трябвало да му е ясно: държавното ръководство и ръководствата на политическите партии без изключение. Както и Кремъл, разпоредил този отказ от помощ за Украйна на тях, което нагледно се вижда чрез мълчанието за този скандал на „Възраждане“, на БСП, на ДПС, които официално и неофициално питаят симпатии към онези петолъчки на изток от нас.
.
Както мълчанието седмица за тази гнусна лъжа – писмо от Зеленски до парламента, така и днешната сензация от първия дипломат на Украйна нито са случайни, нито са гаф.
Мога да се досетя за причините: отказ дори и за зърното, намаляване на доставката на боеприпаси (както посочих тогава в анализа си за парламентарното решение – колкото да не е без хич), отказ от ремонт на военна техника под претекст „цена“ – поискано непомерно заплащане, повече и от „последната риза на гърба“, ако използвам образа, с който си послужи Москаленко.
.
И най-сетне този скандал е и скандал за демокрацията и публичността в България.
Както разбрахме, българският политически елит не се свени за една или друга лъжа да си служи дори с имената на ръководители на др. държави.

Не му е за първи път, както съм посочвал в мои разкрития. Няма да му е и за последно. Така че всеки, който продължи да вярва на официалната информация кой чуждестранен ръководител какво казал на наш министър, на нашия премиер, на нашия президент, какво са договорили, ще е кръгъл глупак. Ще е такъв и всеки, който счита и вярва, че заявена публично партийна позиция е истинска заявената и партийна, а не е шменти-капели за симпатизанти и електорат
.
България се завърна тридесет години назад – там, в началото на прехода към демокрацията.
Или още си е останала там, както аз винаги съм твърдял – направила само първи крачки и отказала се от следващите по един дълъг и неизвървян и досега път.

Григор Лилов