Скандал! Порожанов се отметна – в стадото на баба Дора няма чума! Тя: А защо излъга сутринта?

Невиждан скандал сътвори земеделският министър Румен Порожанов, който днес по обяд се появи в Болярово за първото заседание на местния щаб за борба с чумата и се срещна със собствениците на животните, които трябва да бъдат евтаназирани.

Не съм казал, че в стадото на баба Дора има положителни проби на чума“, заяви изненадващо Порожанов в кабинета на кмета на Болярово при срещата си с баба Дора.

Известната вече баба Дора дойде лично да пита министъра, как така пробите на животните ѝ от 19 юни са отрицателни, а сутринта чула по телевизора как той обявява, че пробите на животните ѝ са положителни, след като втора проба от тях не е взимана.

Ето как протече разговорът между двамата:

Министърът кротко я уверява, как ще бъде компенсирана със стадо от 100 животни, които той вече уговорил да ѝ бъдат докарани, както и с пари.

Баба Дора обаче категорично  отказва.

 Не ви вярвам. На 19 юни са взети проби от моето стадо и те са отрицателни, а тази сутрин по телевизията казаха, че са положителни! Кой лъже, г-н министър? Аз ли лъжа или някой друг лъже?, гневно се обръща баба Дора към Порожанов.
– Положителна има, знаеш, отговоря ѝ министър Порожанов.
– Може да има, но не са в моето стадо! Аз не мога да лъжа, цяла България ме гледа! Вие, докторите, казахте, че моите проби са отрицателни.
– Да, те са отрицателни!, уверява я министърът.
 А защо този сутрин вие лично сте казал, че те са полижителни, пита баба Дора, а на министър Порожанов лицето му вече е като тебешир.
– Не, не, каза ли сме.., опитва се да се измъкне той.
– Всички ми казаха, че моите проби са отрицателни, на мен втора проба не ми е взимана и аз няма да позволя, аз съм горда българка, всички вие да дойдете и да ми изтрепете животните!, заявава гневно баба Дора пред смаяния министър.

В това време се включва и друга собственичка на стадо, чийто проби са отрицателни, а повторно са обявени за положителни. И на нея министърът не можа да даде адекватен отговор. Затова пък жената обяви, че са ѝ са обаждали от ДАНС да я подпитват кой е ходил да протеста и кой ги е организирал.  Порожанов се опитва да отклони темата.

В кабинета на кмета нахлуват и други животновъди, които също искат обяснение за пробите на животните им, които са отрицателни, а е обявено, че са положителни.

Объркан и тотално неподготвен министър Порожанов се обяснява несвързано. Лицето му пребледнява, устата му пресъхва и той несвързано започна да говори, че не е  казвал, че в стадото на баба Дора има положителна проба. 

Искате ли да ви пуснем записа?, настъпват го хората.

Задъхан Порожанов уточнява на два пъти, че в стадото на баба Дора положителна проба не е открита.

Хората обаче искат черно на бяло да им се покаже, че пробите са им положителни, а пък министърът ги праща да гледат сайта на министерството, където били качени всички резултати.  Те си искат документи и лично на всеки да бъде обяснено. Порожанов е объркан.
– Кой лъже по телевизията, не спира да пита баба Дора. Дайте ни тези прословути документи. Цяла България знае, че моите проби са отрицателни.
– Не съм казал, че са положителни, продължава да се оправдава министър Порожанов.
– Имаме запис, ще ви го пуснем сега, отговарят му животновъдите.
 Чуйте сега, казаха ми го други, ако е станала грешка, по никакъв начин…, почти пелтечи Порожанов.
– От вашата уста грешка, как така, настояват за истината животновъдите, а Порожанов вече не знае какво да каже.
– Казахме, че в Шарково има положителни проби, написаха го всички медии, оправдава се Порожанов.
– Казахте, че в стадото на баба Дора има положителна проба, не отстъпват животновъдите, които вече са изпълнили кабинета на кмета Христо Христов.
– Казахме за тези, които са в контакт с животните.., отстъпва Порожанов.
– Искам отговор, при мен как долетя чумата, след като моите животни не са в контакт с други, извика същата жена, която е била подложена на разпит от ДАНС.

Един от животновъдите заяви, че ще пусне докторите до стадото си, само когато Румен Порожанов и Дамян Илиев бъдат уволнени.

Порожанов гледа с невярващ поглед.
– Докато сте вие там, няма да ви допуснем до селото, категорични са животновъдите, каквото и да ни струва това, г-н министър!

Порожанов бърше пресъхналите си устни.

Накрая министърът на земеделието се опитва да обобщи ситуацията и заявява:

– Не знам как е излязло сутринта, но при леля Дора няма положителна проба! Няма констатирана положителна проба!, потретва той. Баба Дора си прехапва устни и не вярва на ушите си.
Порожанов обяснява, че „в самото село Шарково има животни като контактни такива и за тях важат същите правила“.
– Моите са кого са контактни, като 20 дни стадото ми не е излизало от обора, пита пак баба Дора и се обръща към кмета на Болярово: Няма да се предам!

Задължително е обаче стадото да бъде евтаназирано, тъй като е било в контакт с други болни животни, пак повтаря министърът.

„През трупа ми!“, изпраща го баба Дора.

По-късно пред медиите Порожанов обясни:

„Ще се вземат втори проби от животните и ако се появи положителен резултат или симптоми за заболяването, ще се пристъпи към евтаназиране на животните. Засега стадото е изолирано.

Животните от другото стадо – на животновъд от Болярово, са извън града и нямат досег с други такива. Това означава, че ще има достатъчно време, за да се вземат втори проби и да се изчакат резултатите. Ако и те докажат, че има симптоми на чума, тогава тези животни ще бъдат евтаназирани. Останалите стада в района няма да бъдат умъртвявани“,

Отлагаме евтаназирането на стадото в околностите на Болярово, в което бе получена проба с положителен резултат за чума по дребните преживни животни, тъй като е изолирано от останалите стада в района“, заяви преди това министърът на земеделието Румен Порожанов след заседание на местния организационен щаб, създаден във връзка с болестта.

Ще отложим засега евтаназирането на тези стада, за да избегнем социалното напрежение в района,каза още Румен Порожанов. Изпратени са нови 400 проби във френска лаборатория.

Все още има хора, които не са си взели парите. Това са жителите на 3 села в района. Всички те ще получат обезщетенията си най-късно в понеделник, обещава Порожанов на разгневените животновъди..

Повечето от пробите са отрицателни с изключение на една, извън община Болярово. Въведено е засилено наблюдение в цялата община, както и в останалите погранични общини, подчерта той.

Министърът заяви, че всяка заповед за евтаназиране на животни, е придружена с протокол от изследването в чуждата лаборатория. Ветеринарни специалисти извършват основно почистване и дезинфекция на всички ферми, в които е имало болни животни

http://epicenter.bg

loading...